Recept na Škvarkové kostky
Ingredience pro recept
| 1,5 dcl | mléka |
| 20 g | droždí |
| 1 lžička | cukru |
| 500 g | polohrubé mouky |
| 1 ks | vejce |
| 125 ml | kysané smetany |
| sůl | |
| 250 g | škvarků |
| 1 ks | vejce na potření |
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Přilejeme ho k prosáté mouce, přidáme vše ostatní mimo škvarků a zaděláme těsto. Necháme vykynout, pak vykynuté těsto rozválíme, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to opakujeme 2x. Pak těsto vyválíme, rozkrájíme na kostky a necháme na plechu asi 15 min ještě kynout. Nakynuté kostky můžeme přizdobit tak, že na ně nožem uděláme mřížku. Pak pomažeme vejcem, můžeme posypat pekařskou (hrubou) solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.







