Recept na Mazanec od tety

přidal(a) Adel Postránecka
datum: 27. Únor 2017
0/5
   ( 0 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 2hod
Pro koho: Vánoce
Příležitost: Velikonoce
: Běžný den
mazanec 3.JPG

Ingredience pro recept

500 ghladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
špetkasoli
100 gcukr krupice
1 větší kuscitronová kůra
0,5 kscitronové šťávy
vanilkový lusk
50 grozinek
2 lžícerumu
3 ksžloutky
150 grozpuštěného másla
200 mlvlažného mléka
1 kostkadroždí
1 ksžloutek na potření
50 gpokrájených oloupaných mandlí
Podle mě asi nejlepší recept na mazanec - vždy mi nakyne a je super vláčný!

1 větší mazanec:

1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.

3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.


4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

 


Tady nakupuji potřeby pro vaření


Komentáře

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Škvarkové kostky

     - foto-Michaela Sadovská
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Kynuté pečivo se škrarkami od Michaela Sadovská a Robert Cook
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 2hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
    Publikováno
    8. Listopad 2013
  • Pečivo s medem

     - foto-Betyna Marta
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Domácí pečivo s medem od Betyna Marta
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 2hod
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    30. Listopad 2013
  • Bagetky

     - foto: Dáša Petráková - Léblová
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Čestvé bagetky jsou ideální přílohou k různým polévkám nebo jen se sýrem, šunkou či jinou možností. Příprava je jednoduchá a bagetky jsou lahodné. Autor: Dáša Petráková - Léblová
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
    Publikováno
    10. Únor 2015
garage.jpg
Určitě to každý z vás zná, máte doma plno věcí, které je vám líto vyhodit, protože jsou ještě v pěkném stavu, použitelné, jenom vám už se prostě NEHODÍ…využijte službu DejToKarlovi
Číst více
matcha.jpeg
Tento japonský mletý čaj si v Evropě získává stále více příznivců.
Číst více


Partneři webu s recepty:

ProdejAuto.eu - soukromá automoto inzerce. Tisíce nabídek z celé ČR.


Jak se stát králem letního grilování? Stačí znát dobrý recept a mít dobrý plynový gril, který koupíte třeba na www.hawaj.cz.

Kojenecké oblečení, nábytek, hračky najdete ve Skonti.