Recept na Mazanec od tety

přidal(a) Adel Postránecka
4/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 2hod
Pro koho: Vánoce
Příležitost: Velikonoce
: Běžný den
mazanec 3.JPG

Ingredience pro recept

500 ghladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
špetkasoli
100 gcukr krupice
1 větší kuscitronová kůra
0,5 kscitronové šťávy
vanilkový lusk
50 grozinek
2 lžícerumu
3 ksžloutky
150 grozpuštěného másla
200 mlvlažného mléka
1 kostkadroždí
1 ksžloutek na potření
50 gpokrájených oloupaných mandlí
Podle mě asi nejlepší recept na mazanec - vždy mi nakyne a je super vláčný!

1 větší mazanec:

1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.

3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.


4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Bagetky

     - foto: Dáša Petráková - Léblová
    Hodnocení receptu je 3.75Hodnocení receptu je 3.75Hodnocení receptu je 3.75Hodnocení receptu je 3.75Z celkového počtu 5
    Čestvé bagetky jsou ideální přílohou k různým polévkám nebo jen se sýrem, šunkou či jinou možností. Příprava je jednoduchá a bagetky jsou lahodné. Autor: Dáša Petráková - Léblová
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Česnekovo-bylinkové bulky

     - foto-Michaela Sadovská
    Hodnocení receptu je 3.40Hodnocení receptu je 3.40Hodnocení receptu je 3.40Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Domácí kynuté bulky od Michaely Sadovské
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Velikonoční koblihy

     - koblihy 1_zm.jpg
    Hodnocení receptu je 3.25Hodnocení receptu je 3.25Hodnocení receptu je 3.25Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Nejlepší koblihy k víkendové snídani :)
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 2hod
    Příležitost
    Velikonoce
    Příležitost
    Svatba
    Příležitost
    Návštěva
    Autor
     Adel Postránecka

Chci ZDE článek / odkaz


Pokud nakupujete v eshopech, určitě využijte slevové kupóny! Na serveru SlevovyKupon.net jich jsou tisíce a zdarma!


Potřebujete měřit AAC, VAC, VDC a další? Nejvhodnější digitální osciloskopy k dostání na TME.eu


Vybavení do kuchyně? Co třeba odkapávač na nádobí? A X doplňků, které by neměly chybět v žádné kuchyni.


Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Recepty

Recepty na skvělá jídla, které vám přinášíme na našem webu Jídlo.cz

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!