Recept na Plněná jehněčí pečeně
Ingredience pro recept
| nádivka | |
| 2 ks | rohlíky |
| mléko | |
| 50 g | pokrájené slaniny |
| 1 ks | vejce |
| 1 lžíce | loupaných nasekaných mandlí |
| 1 kg | jehněčí pečeně |
| svazek | čerstvých bylinek |
| 4 lžíce | olivového oleje |
| 200 ml | bílého vína |
| zeleninový vývar | |
| 3 ks | cibule šalotky |
| 4 stroužky | česneku |
| 3 lžíce | medu |
| sůl | |
| drcený pepř | |
| 1 svazek | čerstvé karotky |
| 80 g | másla |
| 4 lžíce | krupicového cukru |
Maso očistíme, omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme a ostrým nožem v něm nařízneme malou kapsu. Suroviny na nádivku smícháme a hotovou směsí naplníme pečeni, spíchneme párátky a maso položíme na pekáč s olejem. Přidáme oloupané šalotky, stroužky česneku, zalijeme vínem a troškou vývaru a pečeme pod pokličkou při teplotě 200st.C, ažmaso změkne. Počeni odkryjeme a dopečeme dozlatova. Karotku očistíme a omyjeme, ponecháme krátký kousek natě a zeleninu povaříme v osolené vodě. Mrkev scedíme, necháme okapat. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme cukr a karotku a vše zalijeme troškou vody a necháme vodu odpařit. Až se na povrchu karotky vytvoří lesklá vrstva máslové směsi, stáhneme ji z ohně. Podáváme a čerstvou nasekanou petrželkou a jehněčím.
Jehněčí pečeně s nádivkou a glazovanou karotkou
INGREDIENCE:
JEHNĚČÍ PEČENĚ:
- Jehněčí maso (vcelku)
- Sůl
- Olej
- Šalotky (oloupané)
- Stroužky česneku
- Bílé víno
- Trocha vývaru
- Párátka nebo jehly na uzavření kapsy
NÁDIVKA:
- Pečivo nebo chléb (na malé kostičky)
- Vejce
- Bylinky dle chuti (petržel, tymián, majoránka)
- Sůl a pepř
- Trocha mléka (pokud je směs příliš hustá)
GLAZOVANÁ KAROTKA:
- Malé karotky (s kouskem natě)
- Sůl
- Máslo
- Cukr
- Trocha vody
- Čerstvá petrželka (nasekaná)
POSTUP:
1) Příprava masa
Jehněčí pečeni očistíme, omyjeme a osušíme.
Ze všech stran osolíme.
Ostrým nožem vytvoříme malou kapsu na nádivku.
2) Nádivka
Smícháme pečivo, vejce, bylinky, sůl, pepř a případně trochu mléka.
Směsí naplníme kapsu v mase a spíchneme párátky.
3) Pečení
Do pekáče nalijeme trochu oleje.
Položíme naplněnou pečeni, přidáme šalotky a stroužky česneku.
Zalijeme vínem a trochou vývaru.
Pečeme pod pokličkou při 200 °C, dokud maso nezměkne.
Poté odkryjeme a dopečeme dozlatova.
4) Glazovaná karotka
Karotky očistíme, omyjeme a ponecháme kousek natě.
Povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme cukr a karotku.
Podlijeme trochou vody a necháme odpařit.
Až se vytvoří lesklá glazura, stáhneme z ohně.
5) Podávání
Jehněčí pečeni podáváme s glazovanou karotkou a posypeme čerstvou petrželkou.
TIPY:
- Do nádivky můžeš přidat na másle orestovanou cibulku.
- Bílé víno lze nahradit vermutem pro výraznější chuť.
- Karotku nevař dlouho – musí zůstat lehce křupavá.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Jehněčí pečeně
Jehněčí pečeně s hráškem a mrkví jehněčí pečeně, jehněčí maso, pečené jehněčí, hrášek, mrkev, pečeně s zeleninou, česnek, tymián, pečené maso, tradiční recept, domácí jídlo, česká kuchyně, brambory, pečené maso s zeleninou, masové recepty, příloha k masu, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Pikantní klobásky
Grilované pikantní klobásy v marinádě grilované klobásy, pikantní klobásy, klobásy v marinádě, grilování uzenin, klobásy na gril recept, marináda na klobásy, pikantní grilování, uzeniny na grilu, letní grilování recepty, jednoduché grilované recepty, pikantní marináda masová, klobásy s česnekem, klobásy s chilli, grilování chleba a klobásy, české grilovací recepty, rychlé grilovací jídlo, uzen- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Králík s pikantní omáčkou
Pikantní králičí pečínka od paní Nikoly Behenské králičí maso, králičí pečínka, Nikola Behenská, pečený králík, králík na cibuli, králík na česneku, česká kuchyně, domácí recept, pečené maso, slanina, kmín, masox, omáčka z výpeku, tradiční recept, sváteční oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






