Recept na Kapr v medové krustě
Ingredience pro recept
| 1,5 kg | kapra |
| sůl | |
| 100 g | medu |
| 100 g | másla |
| citron | |
| 100 g | vlašských ořechů |
| 3 lžíce | olivového oleje |
Kapra očistíme, oškrábeme šupiny, vyvrhneme, důkladně omyjeme a osušíme. Rybu zvenku i zevnitř osolíme, nasekáme na zhruba 4cm velké kousky, které narovnáme do zapékací mísy vytřené olejem, polijeme směsí medu, rozpuštěného másla, citronové šťávy a kůry a obložíme vlašskými ořechy. Pečeme při teplotě 200st. C dozlatova. Během pečení poléváme zbylou medovou směsí a výpekem.
Vánoční kapr v netradiční úpravě
Ingredience:
-
1 kapr (cca 1,5–2 kg)
-
Sůl podle chuti
-
2 lžíce medu
-
50 g rozpuštěného másla
-
Šťáva a kůra z 1 citronu
-
50 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
-
1 lžíce oleje (na vymazání zapékací mísy)
Postup:
-
Příprava ryby:
Kapra očisti, odstraň šupiny, vyvrhni, důkladně opláchni a osuši papírovou utěrkou. Osol ho zevnitř i zvenku a nakrájej na kousky přibližně 4 cm velké. -
Příprava směsi:
V misce smíchej med, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Touto směsí polij kapří porce v zapékací míse vymazané olejem. -
Přidání ořechů:
Rybu oblož nasekanými vlašskými ořechy, které dodají jemně nasládlou chuť a krásnou křupavost. -
Pečení:
Peč v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova (asi 30–35 minut).
Během pečení rybu několikrát přelij zbylou medovou směsí a výpekem, aby zůstala šťavnatá. -
Podávání:
Podávej s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo lehkým salátem.
Tip:
Tento recept je ideální pro slavnostní vánoční oběd – med a ořechy dodají kaprovi jedinečný sváteční nádech.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
| Název | Obtížnost | Doba přípravy | Pro koho | Příležitost |
|---|---|---|---|---|
| Kapr v mandlích | 1 | do 1hod | Ostatní | Běžný den, |
| Losos na bylinkách | 1 | do 30min | Ostatní | Běžný den, |
| Kořeněný pangasius | 1 | do 30min | Ostatní | Běžný den, |

