Recept na Mazanec od tety
Ingredience pro recept
| 500 g | hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto |
| špetka | soli |
| 100 g | cukr krupice |
| 1 větší kus | citronová kůra |
| 0,5 ks | citronové šťávy |
| vanilkový lusk | |
| 50 g | rozinek |
| 2 lžíce | rumu |
| 3 ks | žloutky |
| 150 g | rozpuštěného másla |
| 200 ml | vlažného mléka |
| 1 kostka | droždí |
| 1 ks | žloutek na potření |
| 50 g | pokrájených oloupaných mandlí |
1 větší mazanec:
1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.
2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.
3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.
4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.






