Zdravé vaření s alternativami soli

Zdravé vaření s alternativami soli
přidal(a) Marek Kotala, 11. Květen 2020

Mnozí z nás v současnosti vaří více než jindy. Bylinky a koření mohou oživit vaše jídlo a dodat mu rozmanitost, a navíc jsou pro zdraví vašeho srdce lepší než sůl.

 

Solení může působit jako snadný způsob, jak jídlu přidat chuť, ale časem vede ke zvýšenému krevnímu tlaku a vyššímu riziku srdečních a oběhových onemocnění. Nadměrná spotřeba soli přispívá k závažným onemocněním.

 

Používání bylinek a koření je skvělým způsobem, jak využít spíž (a zahradu, pokud pěstujete vlastní bylinky). Pokud jste nemohli chodit nakupovat tak často jako jindy, různé bylinky a koření mohou podobným ingrediencím dát úplně nový směr a vytvořit z nich zcela odlišná jídla.

 

Brzy budete perfektně ovládat chutě Středomoří, severní Afriky, Indie a dalších částí světa.

1. Máta

Chuť máty: Jasná a osvěžující bylinka, která se hodí do sladkých i slaných pokrmů.

Příprava: Pokud můžete, použijte čerstvé listy. Máta se dá snadno pěstovat na parapetu nebo na zahradě (nechte ji v květináči, jinak se rozroste).

Použití: Je skvělá do salátů, těstovin nebo kuskusu. Výborně chutná s mrkví, hráškem nebo s luštěninami.

2. Rozmarýn

Chuť rozmarýnu: Aromatická bylinka s borovicovým aroma. Používejte ho s mírou, jinak může přebít ostatní chutě.

Příprava: Upečte celé snítky s kořenovou zeleninou (mrkev, pastinák, batáty). Pokud používáte sušený rozmarýn, nejprve ho rozdrťte.

Použití: Přidávejte k pečenému či grilovanému masu, do chleba, na domácí pizzu, do rajčatové omáčky, do fazolí, do bramborových nebo vaječných jídel. Zvažte pěstování rozmarýnu, je to mrazuvzdorná rostlina a dobře se jí daří venku.

3. Muškátový oříšek

Chuť muškátového oříšku: Sladká a štiplavá chuť. Dobře funguje v pečených jídlech se skořicí a hřebíčkem.

Příprava: Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek má mnohem lepší chuť než mletý.

Použití: Muškátový oříšek spolu s černým pepřem přidávejte do domácích smetanových a sýrových omáček. Také dodává hřejivost a chuť domácím bramborovým, zelným a květákovým polévkám.

4. Bazalka

Chuť bazalky: Sladká a peprná.

Příprava: Čerstvá bazalka si ponechává více chuti a aroma než ta sušená. Rostlinám bazalky se běžně dobře daří na parapetu. Když sklidíte listy, vyrostou další.

Použití: Je perfektní do pesta, marinád, dresinků, omáček, polévek a salátů. Bazalka se tradičně používá ve středomořské kuchyni, v rajčatových omáčkách na těstoviny, na pizze a v boloňských špagetách. V jihoasijských a thajských pokrmech se používá citrónová, thajská a indická bazalka.

5. CBD olej

Když budete CBD olej při vaření používat poprvé, začněte jen s malým množstvím. Nejlépe funguje s recepty, které v sobě mají nějaký tuk (olej, máslo atd.). Můžete přidat pár kapek do salátových dresinků, smoothie, kokosového oleje nebo másla, při pečení a při mnoha dalších příležitostech! Nejčistší formu cbd získáte u společnosti cibdol. Přečtěte si více o tomto zajímavém produktu na stránkách encyklopedie.

6. Kardamom

Chuť kardamomu: Hřejivé aromatické koření.

Příprava: Přidejte do jídla celé kardamomové lusky nebo použijte celá či mletá semínka.

Použití: Často se přidává do asijských směsí koření a kari past. Kardamom také skvěle funguje v pečených dobrotách a ve sladkém pečivu, kterému spolu s hřebíčkem a skořicí dodá chuť Skandinávie.

7. Chilli/Kajenský pepř

Chuť chilli: Chilli se poměrně hodně liší, co se týče jejich síly, tak raději do jídla nejdříve přidejte jen trošku a ochutnejte. Kajenský pepř je konkrétní druh chilli.

Příprava: Chilli se dá koupit vcelku (čerstvé či sušené), sušené ve formě vloček či prášku nebo jako pálivá omáčka. Chilli omáčky mohou obsahovat hodně soli (nebo cukru v případě sladkých chilli omáček), takže se raději držte prášku, vloček nebo celých chilli papriček.

Použití: Hodí se do většiny pokrmů, včetně dušené zeleniny či mořských plodů nebo do zeleninových polévek. Přidejte špetku chilli s troškou hořčice, abyste okořenili sýrovou omáčku, což vám umožní použít méně sýra. Kombinujte s římským kmínem, koriandrovými semínky a kurkumou, abyste jídlům dodali indickou příchuť.

8. Skořice

Chuť skořice: Nejčastěji se používá do sladkostí, třeba do dortů nebo jablečných koláčů, ale hodí se i do slaných jídel.

Příprava: Prodává se mletá nebo ve formě celých kousků kůry (můžete je nastrouhat nebo přidat celé do jídel, jako jsou kari nebo dušené pokrmy).

Použití: Skořice je důležitým kořením v kuchyni Turecka a Středního Východu, kde se používá k dochucení kuřecích a jehněčích pokrmů. Použijte ji k zesílení chuti slaných koláčů, kari, tažínu, dušeného masa se zeleninou, pečené zeleniny, boloňské omáčky nebo kompotu.



Chci ZDE článek / odkaz


Je libo ostrý a kvalitní kuchyňský nůž? Naše nabídka moderních kuchyňských nožů vás jistě zaujme!


Sleva kam se podíváš

Nakupte pro sebe a pro své blízké se slevou.

Jedlé papíry

Máme skladem: Cukrářské potřeby, pomůcky na pečení, suroviny, marcipán

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!