10 TOP populárních jídel v České republice

10 TOP populárních jídel v České republice
přidal(a) Marek Kotala, 4. Leden 2021

Také máte rádi všemožné žebříčky popularity, které představují česká nej? Svoje má i foodie scéna, každou chvíli si někde můžete přečíst, co nám Čechům nejvíc chutná nebo jaká jídla považujeme za národní poklad.

 

V tomto článku se na českou kuchyni podíváme z pohledu zahraničních turistů, kteří k nám přijíždějí objevovat krásy České republiky. Ať už po celodenním chození po horách nebo brouzdání centry historických měst, navečer je čas dát si něco dobrého na zub.

 

Pojďme poradit, jaké typické české pokrmy by návštěva ze zahraničí měla ochutnat.

1. Chlebíčky

Obložené chlebíčky jsou českou specialitou, za kterou vděčíme lahůdkáři Josefu Paukertovi. Ten svoje vyhlášené lahůdkářství vedl v Praze za první republiky. Chlebíčky slouží jako rychlé a dostupné občerstvení, které můžete jíst i ve stoje nebo si je necháte zabalit s sebou.

 

Zahraniční turisté si chlebíčky rychle oblíbili, ti z anglicky mluvících zemí jim dokonce dali jméno: open faced sandwiches. Důvod je zřejmý: tradiční americké sendviče jsou z obou stran přiklopené žemlí, uprostřed níž se skrývá náplň. Sendvič se jí tak, že ho sevřete oběma rukama a ukusujete jednotlivá sousta.

 

Český chlebíček padne velikostí tak akorát do ruky, proto si může dovolit mít horní část nepřiklopenou žádným dalším plátkem pečiva. O to více si lze vyhrát s oblohou a učinit z chlebíčku malé umělecké dílo, které bude nejenom skvěle chutnat, ale také báječně vypadat.

 

Zde je recept na české chlebíčky v angličtině.

2. Svíčková na smetaně

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou je bez debaty česká klasika, kterou cizinci ve své domovině jen tak neochutnají.

 

V Česku má naopak svíčkovou v menu každá slušná hospoda. Ke svíčkové na smetaně se podávají houskové knedlíky, na talíři se svíčková zdobí plátkem citronu, brusinkami a kopečkem šlehačky.

 

Pro zahraniční návštěvníky, kteří by si chtěli svíčkovou připravit sami doma, přidáváme recept. Tentokrát v němčině: Lendenbraten auf der Sahne

3. Hovězí guláš

Gulášek se šesti, k tomu orosené pivo a máme tu výborné české jídlo, na kterém si natuty pochutná každý turista. Abychom byli upřímní, na guláš Češi patent nemají, ale přesto ho umí udělat skvěle. Základem na guláš je prorostlé hovězí (ideální je kližka), hromada cibule a poctivý čas, které maso musí strávit pomalým dušením pod pokličkou.

 

4. Kuře na paprice

Jednoduchý a rychlý pokrm, který by zahraniční návštěvníci v Česku neměli nechat bez povšimnutí! Původně místo kuřete v receptu posloužila slepice, ale časy se mění a dnes se dává přednost jemnějšímu kuřecímu masu. Kuře na paprice si česká kuchyně vzala s sebou ještě z dob, kdy jsme byli součástí Rakouska-Uherska.

 

Dnes už maso dušené ve smetanové omáčce ochucené sladkou paprikou považujeme za tradiční český pokrm.

5. Vepřo knedlo zelo

Tahle tři slovíčka cizinci pilně trénují, aby si mohli v restauraci objednat českou nesmrtelnou klasiku: pomalu dušené vepřové maso, k tomu knedlík a zelí připravené tak, jak to umí česká vyhlášená kuchařská esa.

 

Vepřo knedlo zelo má v žebříčku top deseti nejpopulárnějších českých jídel bez debat nezastupitelné místo!

6. Rajská omáčka

Leckterý národ má ve svém kulinářském repertoáru omáčku, jejíž základ tvoří rajčata. Ale takovou, jakou vaříme my v Česku, nikde jinde neumí.

 

Naše rajská omáčka má výraznou sladkou chuť, v kombinaci s nadýchaným knedlíkem a šťavnatým plátkem hovězího masa je jednoduše božská.

 

Všem turistům doporučujeme!

7. Knedlíky plněné uzeným

Od houskových knedlíků se přesuňme k těm, které jsou připravené z bramborového těsta. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou další českou klasikou, kterou by zahraniční návštěva měla ochutnat. Knedlíky plněné uzeným se servírují rozkrojené, posypané osmaženou cibulkou, s dušeným kysaným zelím.

 

8. Ovocné knedlíky

Kdo dává přednost sladkému, tomu s radostí doporučíme ovocné knedlíky. Obvykle se dělají kynuté, plněné sezónním ovocem. Na talíři se bohatě sypou strouhaným tvarohem, mákem nebo perníkem a polévají rozpuštěným máslem.

 

9. Bramboračka

Když není velký hlad, zastoupí bramborová polévka klidně hlavní chod. V případě bramboračky se jedná o tradiční českou polévku, vydatnou a hutnou. Hlavní ingredience tvoří kromě brambor kořenová zelenina a houby. Typické pro bramborovou polévku jsou notná dávka česneku a majoránky.

 

10. Kulajda

Zatímco s bramborou polévkou se turisté asi setkali ve vícero destinacích, kulajdu s největší pravděpodobností ochutnají poprvé až u nás v Česku.

 

Kulajda je polévka, do které patří zakysaná smetana, brambory, kopr a vařená vejce. Je v základu sladkokyselá, ale výsledná chuť záleží na kuchaři, který ji připravil. Na kulajdu totiž neexistuje jeden univerzální recept, v každém regionu se bude chuť mírně lišit.

 

Čtěte také Recept na kulajdu


Tak co, souhlasíte s výběrem TOP českých jídel, která by u nás zahraniční turisté měli ochutnat? Pokud ne, dejte nám vědět vaše tipy na tradiční české pokrmy, které v našem žebříčku postrádáte!



Chci ZDE článek / odkaz


Je libo ostrý a kvalitní kuchyňský nůž? Naše nabídka moderních kuchyňských nožů vás jistě zaujme!


Jedlé papíry

Máme skladem: Cukrářské potřeby, pomůcky na pečení, suroviny, marcipán

Rizoto recepty

Nejlepší recepty na rizoto na Receptnajidlo.cz

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!