Recept na Bílá polévka
Ingredience pro recept
4.00 ks | brambor |
0.00 | kořenová zelenina |
0.00 | mléko |
0.00 | hladká mouka |
0.00 | sůl |
0.00 | ocet |
0.00 | kmín |
Kostky brambor dáme vařit do malého množství vody. Až změknou, přidáme zeleninu a mléko, ve kterém jsme rozmíchali mouku. Vše krátce povaříme. Polévku dosolíme, dochutíme kmínem a opatrně i octem. Pro zjemnění polévky můžeme přilít trošku smetany nebo rozkvedlaný žloutek. Pokud máme houby, přidáme je.
Bramborová polévka se zeleninou a houbami
Ingredience
-
Brambory – oloupané a nakrájené na malé kostky
-
Zelenina – mrkev, celer, petržel (nebo jiná podle chuti)
-
Mléko – na zředění a pro jemnější chuť
-
Hladká mouka – na zahuštění
-
Sůl – podle chuti
-
Kmín – mletý nebo drcený
-
Ocet – jen trochu, pro jemné zakyselení
-
Smetana nebo žloutek – na zjemnění
-
Houby – čerstvé nebo sušené (volitelně)
Postup
1. Příprava brambor
-
Oloupané brambory nakrájejte na menší kostky.
-
Dejte je do hrnce a zalijte malým množstvím vody (jen tolik, aby byly lehce ponořené).
-
Osolte a vařte, dokud nezměknou.
2. Přidání zeleniny
-
Jakmile jsou brambory téměř měkké, přidejte nakrájenou zeleninu.
-
Pokud používáte houby, přidejte je už v této fázi, aby se stihly provařit.
3. Zahuštění a dochucení
-
V mléce rozmíchejte hladkou mouku, aby nevznikly hrudky.
-
Nalijte směs do polévky a krátce povařte, aby se mouka provařila.
-
Osolte, přidejte kmín a trochu octa (opatrně, ať nepřebije chuť).
4. Zjemnění polévky
-
Na závěr můžete přidat trochu smetany pro krémovou chuť.
-
Nebo místo smetany použijte rozkvedlaný žloutek – vmíchejte ho do horké (ne vroucí) polévky, aby se nesrazil.