Recept na Bílá polévka

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 9 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Bílá polévka.jpeg

Ingredience pro recept

4.00 ksbrambor
0.00 kořenová zelenina
0.00 mléko
0.00 hladká mouka
0.00 sůl
0.00 ocet
0.00 kmín
Bramborová mléčná polévka. Tradiční bramborová polévka se zeleninou a houbami – jednoduchý recept na sytou a chutnou polévku z brambor, zahuštěnou mlékem s moukou, dochucenou kmínem a zjemněnou smetanou nebo žloutkem.

Kostky brambor dáme vařit do malého množství vody. Až změknou, přidáme zeleninu a mléko, ve kterém jsme rozmíchali mouku. Vše krátce povaříme. Polévku dosolíme, do­chutíme kmínem a opatrně i octem. Pro zjemnění polévky můžeme přilít trošku smetany nebo rozkvedlaný žloutek. Pokud máme houby, přidáme je.

Bramborová polévka se zeleninou a houbami

Ingredience

  • Brambory – oloupané a nakrájené na malé kostky

  • Zelenina – mrkev, celer, petržel (nebo jiná podle chuti)

  • Mléko – na zředění a pro jemnější chuť

  • Hladká mouka – na zahuštění

  • Sůl – podle chuti

  • Kmín – mletý nebo drcený

  • Ocet – jen trochu, pro jemné zakyselení

  • Smetana nebo žloutek – na zjemnění

  • Houby – čerstvé nebo sušené (volitelně)


Postup

1. Příprava brambor

  • Oloupané brambory nakrájejte na menší kostky.

  • Dejte je do hrnce a zalijte malým množstvím vody (jen tolik, aby byly lehce ponořené).

  • Osolte a vařte, dokud nezměknou.

2. Přidání zeleniny

  • Jakmile jsou brambory téměř měkké, přidejte nakrájenou zeleninu.

  • Pokud používáte houby, přidejte je už v této fázi, aby se stihly provařit.

3. Zahuštění a dochucení

  • V mléce rozmíchejte hladkou mouku, aby nevznikly hrudky.

  • Nalijte směs do polévky a krátce povařte, aby se mouka provařila.

  • Osolte, přidejte kmín a trochu octa (opatrně, ať nepřebije chuť).

4. Zjemnění polévky

  • Na závěr můžete přidat trochu smetany pro krémovou chuť.

  • Nebo místo smetany použijte rozkvedlaný žloutek – vmíchejte ho do horké (ne vroucí) polévky, aby se nesrazil.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Chrástková polévka

     - foto - Jana Strmeňová
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Brokolicová polévka

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Z brokolice můžeme uvařit dobrou polévku
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Jemná polévka

     -
    Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Z celkového počtu 5
    Vychutnejte si zeleninovou polévku s křehkým chlebem.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!