Recept na Velikonoční koblihy

přidal(a) Adel Postránecka
3/5
   ( 4 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 2
Doba přípravy: do 2hod
Pro koho: Velikonoce
Příležitost: Svatba
: Návštěva

Nejlepší koblihy k víkendové snídani :) kynuté koblihy, domácí koblihy, koblihy s džemem, smažené koblihy, tradiční recept, sladké pečivo, kynuté těsto, domácí sladkosti
koblihy 1_zm.jpg

Ingredience pro recept

50 gmásla
100 gcukr krupice
3 ksžloutky
2 lžícerumu
250 mlvlažného mléka
30 gdroždí
citronová kůra
špetkasoli
500 ghladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
slunečnicový olej na smažení
marmeláda na naplnění

20 menších koblih:

  1. Odlijte část mléka, přidejte do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobené droždí a vše zamíchejte. Nechte vzejít kvásek.
  2. Změklé máslo důkladně utřete s cukrem do pěny. Po jednom do něj zašlehejte žloutky a rum.
  3. Do směsi přidejte kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypávejte mouku. Těsto přendejte do robotu a nechte hníst asi 5 minut. Těsto lze vypracovat i ručně, ale je to dřina - chce to aspoň 10 minut s vařečkou. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačte kroužky. Doprostřed dejte džem. Vykrájejte si kolečka a skleničkou přimáčkněte k naznačeným kolečkům. Tuto fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy nechte ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočte rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.
  5. Rozpalte v hrnci velké množství oleje a koblihy v něm z obou stran osmažte . Pozor na připalování, smažte spíš zlehka. Začněte jednou stranou a přikryjte pokličkou, pak odkryjte, otočte, dosmažte. 

 

Kynuté koblihy s džemem

Suroviny (cca 20 menších koblih)

hladká mouka
mléko
droždí
cukr
máslo
žloutky
rum
džem
olej na smažení

Postup

  1. Část mléka odlijeme, přidáme dvě lžíce mouky, lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

  2. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny.

  3. Po jednom zašleháme žloutky a přidáme rum.

  4. Do směsi přidáme kvásek a zbylé vlažné mléko.

  5. Postupně přisypáváme mouku a vypracujeme hladké těsto.

  6. Těsto hněteme v robotu asi 5 minut nebo ručně alespoň 10 minut, dokud není vláčné a hladké.

  7. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

  8. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme placku.

  9. Na polovinu těsta si skleničkou naznačíme kolečka, do jejich středu dáme džem.

  10. Přiklopíme druhou polovinou těsta, vykrájíme kolečka a okraje důkladně přitlačíme, aby se koblihy při smažení neotevíraly.

  11. Koblihy necháme ještě asi 20 minut kynout, v polovině kynutí je otočíme.

  12. V hrnci rozehřejeme dostatek oleje a koblihy smažíme z obou stran dozlatova.

  13. Smažíme zvolna, nejprve přikryté pokličkou, poté odkryté a otočené.

  14. Hotové koblihy necháme okapat a podáváme.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Domácí žitný chléb z kvásku

     - zitny-chleba.jpg
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Nejlepší chléb je domácí žitný. Vyzkoušejte ho, a uvidíte že bude chutnat celé rodině.
    Obtížnost:
    4
    Pro koho
    Ostatní
    Doba přípravy
    více jak 2hod
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Barbora Holková
  • Bagetky

     - foto: Dáša Petráková - Léblová
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Čestvé bagetky jsou ideální přílohou k různým polévkám nebo jen se sýrem, šunkou či jinou možností. Příprava je jednoduchá a bagetky jsou lahodné. Autor: Dáša Petráková - Léblová domácí pečivo, rohlíky recept, housky recept, bulky recept, pečení pečiva, domácí pekárna, kynuté těsto, domácí chleba a pečivo
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Česnekovo-bylinkové bulky

     - foto-Michaela Sadovská
    Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Z celkového počtu 5
    Domácí kynuté bulky od Michaely Sadovské česnekové bochánky, domácí pečivo, bochánky recept, kynuté pečivo, česnekové pečivo, bylinkové pečivo, pečení doma, jednoduchý recept
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!