Recept na Velikonoční koblihy
Ingredience pro recept
| 50 g | másla |
| 100 g | cukr krupice |
| 3 ks | žloutky |
| 2 lžíce | rumu |
| 250 ml | vlažného mléka |
| 30 g | droždí |
| citronová kůra | |
| špetka | soli |
| 500 g | hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto |
| slunečnicový olej na smažení | |
| marmeláda na naplnění |
20 menších koblih:
- Odlijte část mléka, přidejte do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobené droždí a vše zamíchejte. Nechte vzejít kvásek.
- Změklé máslo důkladně utřete s cukrem do pěny. Po jednom do něj zašlehejte žloutky a rum.
- Do směsi přidejte kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypávejte mouku. Těsto přendejte do robotu a nechte hníst asi 5 minut. Těsto lze vypracovat i ručně, ale je to dřina - chce to aspoň 10 minut s vařečkou. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačte kroužky. Doprostřed dejte džem. Vykrájejte si kolečka a skleničkou přimáčkněte k naznačeným kolečkům. Tuto fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy nechte ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočte rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.
- Rozpalte v hrnci velké množství oleje a koblihy v něm z obou stran osmažte . Pozor na připalování, smažte spíš zlehka. Začněte jednou stranou a přikryjte pokličkou, pak odkryjte, otočte, dosmažte.
Kynuté koblihy s džemem
Suroviny (cca 20 menších koblih)
hladká mouka
mléko
droždí
cukr
máslo
žloutky
rum
džem
olej na smažení
Postup
-
Část mléka odlijeme, přidáme dvě lžíce mouky, lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
-
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny.
-
Po jednom zašleháme žloutky a přidáme rum.
-
Do směsi přidáme kvásek a zbylé vlažné mléko.
-
Postupně přisypáváme mouku a vypracujeme hladké těsto.
-
Těsto hněteme v robotu asi 5 minut nebo ručně alespoň 10 minut, dokud není vláčné a hladké.
-
Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme placku.
-
Na polovinu těsta si skleničkou naznačíme kolečka, do jejich středu dáme džem.
-
Přiklopíme druhou polovinou těsta, vykrájíme kolečka a okraje důkladně přitlačíme, aby se koblihy při smažení neotevíraly.
-
Koblihy necháme ještě asi 20 minut kynout, v polovině kynutí je otočíme.
-
V hrnci rozehřejeme dostatek oleje a koblihy smažíme z obou stran dozlatova.
-
Smažíme zvolna, nejprve přikryté pokličkou, poté odkryté a otočené.
-
Hotové koblihy necháme okapat a podáváme.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Domácí žitný chléb z kvásku
-
Bagetky
Čestvé bagetky jsou ideální přílohou k různým polévkám nebo jen se sýrem, šunkou či jinou možností. Příprava je jednoduchá a bagetky jsou lahodné. Autor: Dáša Petráková - Léblová domácí pečivo, rohlíky recept, housky recept, bulky recept, pečení pečiva, domácí pekárna, kynuté těsto, domácí chleba a pečivo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor
-
Česnekovo-bylinkové bulky






