Recept na Mazanec od tety
Ingredience pro recept
| 500 g | hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto |
| špetka | soli |
| 100 g | cukr krupice |
| 1 větší kus | citronová kůra |
| 0,5 ks | citronové šťávy |
| vanilkový lusk | |
| 50 g | rozinek |
| 2 lžíce | rumu |
| 3 ks | žloutky |
| 150 g | rozpuštěného másla |
| 200 ml | vlažného mléka |
| 1 kostka | droždí |
| 1 ks | žloutek na potření |
| 50 g | pokrájených oloupaných mandlí |
1 větší mazanec:
1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.
2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.
3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.
4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Mazanec
Suroviny (1 větší mazanec)
500 g hladké mouky
80 g cukru
špetka soli
kůra z 1 citronu
šťáva z půl citronu
semínka z 1 vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
80 g rozinek
rum na namočení rozinek
250 ml mléka
20 g droždí
2 žloutky
100 g másla
1 vejce nebo žloutek na potření
plátky mandlí
moučkový cukr na posypání
Postup
-
Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu.
-
Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
-
Mouku smícháme se solí, zbylým cukrem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkou, rozinkami, žloutky, změklým máslem, kváskem a zbylým mlékem.
-
Těsto důkladně vyhněteme, ideálně v robotu asi 5 minut, ručně alespoň 10 minut, dokud není hladké, lesklé a nelepivé.
-
Těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem, přibližně 1–2 hodiny.
-
Vykynuté těsto vytvarujeme do bochánku, položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout.
-
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem a posypeme plátky mandlí.
-
Pečeme 10 minut při 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme celkem asi 45 minut podle trouby.
-
Hotový mazanec necháme pozvolna vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Domácí žitný chléb z kvásku
-
Bagetky
Čestvé bagetky jsou ideální přílohou k různým polévkám nebo jen se sýrem, šunkou či jinou možností. Příprava je jednoduchá a bagetky jsou lahodné. Autor: Dáša Petráková - Léblová domácí pečivo, rohlíky recept, housky recept, bulky recept, pečení pečiva, domácí pekárna, kynuté těsto, domácí chleba a pečivo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor
-
Česnekovo-bylinkové bulky






