Recept na Mazanec od tety

přidal(a) Adel Postránecka
4/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 2hod
Pro koho: Vánoce
Příležitost: Velikonoce
: Běžný den

Podle mě asi nejlepší recept na mazanec - vždy mi nakyne a je super vláčný! mazanec, velikonoční mazanec, kynutý mazanec, tradiční český mazanec, kynuté těsto, velikonoční pečení, sladké pečivo, domácí mazanec, mazanec s rozinkami, česká klasika
mazanec 3.JPG

Ingredience pro recept

500 ghladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
špetkasoli
100 gcukr krupice
1 větší kuscitronová kůra
0,5 kscitronové šťávy
vanilkový lusk
50 grozinek
2 lžícerumu
3 ksžloutky
150 grozpuštěného másla
200 mlvlažného mléka
1 kostkadroždí
1 ksžloutek na potření
50 gpokrájených oloupaných mandlí

1 větší mazanec:

1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.

3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.


4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Mazanec

Suroviny (1 větší mazanec)
500 g hladké mouky
80 g cukru
špetka soli
kůra z 1 citronu
šťáva z půl citronu
semínka z 1 vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
80 g rozinek
rum na namočení rozinek
250 ml mléka
20 g droždí
2 žloutky
100 g másla
1 vejce nebo žloutek na potření
plátky mandlí
moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu.

  2. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

  3. Mouku smícháme se solí, zbylým cukrem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkou, rozinkami, žloutky, změklým máslem, kváskem a zbylým mlékem.

  4. Těsto důkladně vyhněteme, ideálně v robotu asi 5 minut, ručně alespoň 10 minut, dokud není hladké, lesklé a nelepivé.

  5. Těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem, přibližně 1–2 hodiny.

  6. Vykynuté těsto vytvarujeme do bochánku, položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout.

  7. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem a posypeme plátky mandlí.

  8. Pečeme 10 minut při 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme celkem asi 45 minut podle trouby.

  9. Hotový mazanec necháme pozvolna vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Domácí žitný chléb z kvásku

     - zitny-chleba.jpg
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Nejlepší chléb je domácí žitný. Vyzkoušejte ho, a uvidíte že bude chutnat celé rodině.
    Obtížnost:
    4
    Pro koho
    Ostatní
    Doba přípravy
    více jak 2hod
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Barbora Holková
  • Bagetky

     - foto: Dáša Petráková - Léblová
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Čestvé bagetky jsou ideální přílohou k různým polévkám nebo jen se sýrem, šunkou či jinou možností. Příprava je jednoduchá a bagetky jsou lahodné. Autor: Dáša Petráková - Léblová domácí pečivo, rohlíky recept, housky recept, bulky recept, pečení pečiva, domácí pekárna, kynuté těsto, domácí chleba a pečivo
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Česnekovo-bylinkové bulky

     - foto-Michaela Sadovská
    Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Z celkového počtu 5
    Domácí kynuté bulky od Michaely Sadovské česnekové bochánky, domácí pečivo, bochánky recept, kynuté pečivo, česnekové pečivo, bylinkové pečivo, pečení doma, jednoduchý recept
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!