Recept na Věnečky na vajíčka
Ingredience pro recept
| 450 g | hladké mouky |
| balíček | droždí Dr.Oetker |
| 60 g | cukru |
| 1 ks | vanilkového cukru |
| 1 ks | vejce |
| 1 ks | bílku |
| 50 g | rozpuštěného másla |
| 100 ml | vlažné mléko |
| 125 ml | smetany ke šlehání |
| špetka | soli |
| žloutek na potření |
V míse promícháme všechny sypké přísady, přidáme ostatní suroviny a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a nakrájíme na 18 až 20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý, vždy dva spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věnečky, které klademe na plechy s pečícím papírem. Kousky necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě při 200st.C zhruba 25 minut. Až věněčky vychladnout, vložíme do středu každého z nich uvařená malovaná vejce.





