Recept na Velikonoční mazanec
Ingredience pro recept
| 1,5 kostky | droždí |
| vlažné mléko | |
| 200 g | moučkového cukru |
| 200 g | hery |
| 4 ks | vejce |
| 1 kg | polohrubé mouky |
| sůl | |
| rozinky | |
| mandle | |
| vejce na potření |
Droždí smícháme s trochou mléka a cukru a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklou Heru s cukrem a vejci, pak přidáme mouku, sůl, a trochu mléka, promícháme a přilijeme kvásek. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu. Pak do těsta zapracujeme rozinky a pokrájené mandle. Těsto necháme kynout zhruba 120 minut na teplém místě, pak ho rozdělíme na čtyři díly a vypracujeme z nich bochánky, které přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 200st.C dozlatova.





