Recept na Švestkový koláč
Ingredience pro recept
| 200 g | hladké mouky |
| 150 g | másla |
| 150 g | cukru |
| 2 ks | vejce |
| 1 ks | vanilkového pudinku |
| 1 ks | prášek do pečiva |
| 0,05 l | rumu |
| 0,5-1 kg | švestky |
| DROBENKA | |
| 100 g | polohrubé mouky |
| 100 g | másla |
| 80 g | cukru krupice |
| 2 ks | vanilkového cukru |
| 1 lžička | skořice |
Mouku, máslo, cukr, vejce, pudinkový prášek a prášek do pečiva smícháme a propracujeme v hladké těsto. Přidáme rum a znovu propracujeme. Těsto dáme na plech a mokrýma rukama ho po stranách vytaháme. Švestky vypeckujeme, rozpůlíme a poskládáme na těsto.
Z uvedených přísad připravíme drobenku a koláč drobenkou posypeme.
Dáme do trouby a pečeme 25 minut při 180 °C.
Švestkový koláč s drobenkou
Na těsto
hladká mouka
máslo
cukr
vejce
pudinkový prášek
prášek do pečiva
rum
Na náplň
švestky
Na drobenku
hladká mouka
cukr
máslo
Postup
-
Mouku, máslo, cukr, vejce, pudinkový prášek a prášek do pečiva smícháme a vypracujeme hladké těsto.
-
Přidáme rum a znovu krátce propracujeme.
-
Těsto přeneseme na plech a mokrýma rukama ho rovnoměrně roztáhneme až ke krajům.
-
Švestky vypeckujeme, rozpůlíme a naskládáme řeznou stranou nahoru na těsto.
-
Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku.
-
Koláč drobenkou rovnoměrně posypeme.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
-
Po vychladnutí krájíme a podáváme.

