Recept na Sváteční bábovka
Ingredience pro recept
| 5 ks | vejce |
| 1,5 sklenice | cukr krupice |
| 2 ks | vanilkového cukru |
| 3 sklenice | polohrubé mouky |
| 1,5 ks | prášu do pečiva |
| 1,5 sklenice | oleje |
| 1,5 sklenice | mléka |
| citronová kůra | |
| kakao |
Utřeme vejce s cukry do jemné pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru, olej a vlažné mléko. Promícháme a půlku těsta nalijeme do formy, do zbylé části přidáme kakao promicháme a nalijeme do formy.
Bábovku pečeme asi na 180 stupňů, 1,5 - 2 hodiny.
Dvoubarevná bábovka (světlá a kakaová)
Postup
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do jemné pěny. Přidáme citronovou kůru, olej a vlažné mléko. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme do hladkého těsta.
Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a kakaové těsto nalijeme do formy na světlé těsto.
Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 90–120 minut. Ke konci pečení vyzkoušíme špejlí, zda je hotová. Po upečení necháme krátce vychladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
Tipy k vaření:
– Formu vždy pečlivě vymažte a vysypte, bábovka půjde lépe vyklopit
– Kakao lze nahradit čokoládou rozpuštěnou v troše mléka
– Pro zajímavější vzor lze těsto do formy lít střídavě po lžících
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Tiramisu s mandarinkami
Tiramisu pokaždé jinak - tentokrát s mandarinkami a tvarohem mandarinkové tiramisu, tiramisu s mascarpone, tvarohové tiramisu, nepečený dezert, domácí tiramisu, dezert s piškoty, jednoduchý moučník, sladké recepty, česká kuchyně- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Návštěva
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Velikonoční mazanec
-
Kakaové Be-Be řezy







