Recept na Staročeská vánočka

přidal(a) Iveta Kotalová
datum: 19. Prosinec 2012
0/5
   ( 0 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 2
Doba přípravy: Děti
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Vánoce
: více jak 2hod
Vánočka 1
  • Staročeská vánočka - příprava
  • Staročeská vánočka -

Ingredience pro recept

40 gdroždí
100 mlmléka
400 ghladké mouky
špetkasoli
100 g krupicového cukru
1 ksvanilkového cukru
muškátový oříšek
4 ksžloutky
2 lžícerumu
150 gmásla
citronová kůra
50 ghrozinek
50 gmandlí
1 ks vejce
Tradiční staročeská vánočka

Droždí rozdrobíme do poloviny teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít.

Mouku prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr a muškátový oříšek. Přidáme žloutky, rum, kvásek, rozpuštěný tuk, zbytek mléka a trochu citronové kůry. Těsto důkladně zpracujeme-prohněteme (nejlépe rukama), necháme na teplém místě vykynout, poté znovu prohněteme a necháme ještě vykynout.

Přidáme dle chuti rozinky a mandle a necháme ještě jednou vzejít. Pak těsto rozdělíme na 9 dílů a vytvarujeme válečky. Spodní díl spleteme ze 4, když máme upleteno uděláme středem hřbetem dlaně žlábek, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na něj položíme střední pramen spletených ze 3, opět uděláme žlábek a potřeme vajíčkem. Na něj dáme vrchní pramen ze 2. Prostřední a horní pameny se snažíme zahnout až pod spodní prameny. Vánočku spojíme kolmo dolů špejlemi asi na 4 místech. Dáme na plech na pečící papír, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 20 minut kynout.

Troubu rozehřejem na 220st. C vložíme vánošku a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160st. C a dopékáme 40 minut.

 

 


Tady nakupuji potřeby pro vaření


Komentáře

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Jablečný dort s piškoty

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Nepečený osvěžující jablečný dort.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    27. Září 2012
  • Makový jablečník

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Obrácená buchta v nevšední kombinaci jablek a máku.
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    27. Září 2012
  • Jablkový závin - štrůdl

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Štrůdl z listového těsta
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    31. Říjen 2012
garage.jpg
Určitě to každý z vás zná, máte doma plno věcí, které je vám líto vyhodit, protože jsou ještě v pěkném stavu, použitelné, jenom vám už se prostě NEHODÍ…využijte službu DejToKarlovi
Číst více
matcha.jpeg
Tento japonský mletý čaj si v Evropě získává stále více příznivců.
Číst více


Partneři webu s recepty:

ProdejAuto.eu - soukromá automoto inzerce. Tisíce nabídek z celé ČR.


Jak se stát králem letního grilování? Stačí znát dobrý recept a mít dobrý plynový gril, který koupíte třeba na www.hawaj.cz.

Kojenecké oblečení, nábytek, hračky najdete ve Skonti.