Recept na Rybízový koláč se sněhem
Ingredience pro recept
| 2 ks | žloutků |
| 10 dkg | cukru |
| 15 dkg | másla |
| 20 dkg | polohrubé mouky |
| 1 dlc | mléka |
| 2 ks | bílku |
| 10 dkg | moučkového cukru |
| 1 hrnek | rybízu |
Vymícháme žloutky s cukrem a změklým máslem. Přídáme mouku a mléko. Zamícháme v těsto, které nalijeme na vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu.
Dáme do předehřáté trouby na 180st. C a pečeme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme tuhý sníh ze 2 bílků, do kterého zašleháme cukr a vmícháme rybíz. Můžeme použít i jiné ovoce, třeba ostružiny, ke kterým dodáme navíc citronovou kůru a šťávu z citronu. Ovoce může být i mražené.
Směs naložíme na předpečené těsto a společně dopečeme, až do zhnědnutí sněhu.
Vymícháme žloutky s cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Přidáme mouku a mléko a vypracujeme hladké těsto, které nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
Formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, aby se těsto lehce zatáhlo.
Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, postupně do něj zašleháme cukr a nakonec opatrně vmícháme rybíz. Použít lze i jiné ovoce, například ostružiny, maliny nebo borůvky. U kyselejšího ovoce se hodí přidat trochu citronové kůry nebo pár kapek citronové šťávy. Ovoce může být i mražené.
Sněhovou ovocnou směs rozetřeme na předpečené těsto a vrátíme do trouby. Dopečeme dozlatova, dokud sníh na povrchu lehce nezhnědne.
Tipy:
– Koláč krájíme až po částečném vychladnutí, sníh pak lépe drží tvar
– Pro sladší variantu lze do sněhu přidat trochu moučkového cukru navíc
– Výborné i s kombinací více druhů drobného ovoce
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Tiramisu s mandarinkami
Tiramisu pokaždé jinak - tentokrát s mandarinkami a tvarohem mandarinkové tiramisu, tiramisu s mascarpone, tvarohové tiramisu, nepečený dezert, domácí tiramisu, dezert s piškoty, jednoduchý moučník, sladké recepty, česká kuchyně- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Návštěva
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Velikonoční mazanec
-
Kakaové Be-Be řezy







