Recept na Rybízový koláč
Ingredience pro recept
| 500 g | hladké mouky |
| 250 ml | vlažného mléka |
| 125 g | krupicového cukru |
| 1/2 kostky | droždí |
| 1 ks | vejce |
| 1 ks | žloutek |
| 100 g | másla |
| 1/4 lžičky | soli |
| 1/2 lžičky | citronové kůry |
| náplň | |
| 500 g | měkkého tvarohu |
| 2 ks | vejce |
| 3 lžíce | cukru |
| 300 g | rybízu |
Mouku vsypeme do mísy, doprostřed nalijeme trochu mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce a žloutek, máslo, zbytek cukru, sůl, mléko a citronovou kůru a vypracujeme těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Těsto vyválíme na placku o rozměru plechu, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme směsí z tvarohu, vajec a cukru, posypeme rybízem a drobenkou (140g hrubé mouky, 90g krupicového cukru, vaniklový cukr, 100g másla) a pečeme při teplotě 180st.C zhruba 25 minut.
Mouku vsypeme do mísy a doprostřed uděláme důlek. Nalijeme do něj trochu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Lehce promícháme s trochou mouky a necháme vzejít kvásek.
Jakmile kvásek naběhne, přidáme vejce a žloutek, změklé máslo, zbytek cukru, sůl, zbylé mléko a citronovou kůru. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které se nelepí. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyválíme na placku velikosti plechu a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.
Tvaroh smícháme s vejci a cukrem do hladké náplně a rovnoměrně ji rozetřeme na těsto. Posypeme rybízem.
Připravíme drobenku z hrubé mouky, krupicového cukru, vanilkového cukru a másla. Drobenku nasypeme na koláč.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 25 minut dozlatova.
Tipy:
– Rybíz můžeme nahradit angreštem, malinami nebo borůvkami
– Koláč je výborný i druhý den, těsto zůstává vláčné
– Pro jemnější chuť lze do tvarohu přidat trochu zakysané smetany
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Tiramisu s mandarinkami
Tiramisu pokaždé jinak - tentokrát s mandarinkami a tvarohem mandarinkové tiramisu, tiramisu s mascarpone, tvarohové tiramisu, nepečený dezert, domácí tiramisu, dezert s piškoty, jednoduchý moučník, sladké recepty, česká kuchyně- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Návštěva
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Velikonoční mazanec
-
Kakaové Be-Be řezy





