Recept na Povidlové vdolky
Ingredience pro recept
| 6 hrnku | polohrubé mouky |
| 1,5 lžíce | sušeného droždí |
| 6 lžic | cukru |
| 1 hrnek | mléka |
| 6 lžic | rozpuštěného másla |
| 2 ks | žloutky |
| 1 ks | vanilkového cukru |
| špetka | citronové kůry |
| špetka | soli |
| olej na smažení | |
| 1 ks | zakysané smetany |
| švestkové povidla |
Do mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, nasypeme do něj droždí, posypeme ho cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, zbylý cukr, citronovou kůru a špetku soli a zpracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 5-8mm a hrnečkem namočeným v mouce z ní vykrájíme vdolky. Necháme je na válu ještě chvilku kynout a pak je usmažíme v rozehřátém oleji nebo tuku dozlatova (nejprve přikryté pokličkou, po otočení již vdolky nezakrýváme) Hotové vdolky položíme na savý papír, abychom z nich odsáli přebytečný tuk. Pak je ozdobíme zakysanou smetanou a povidly a ihned podáváme.





