Recept na Telecí kolínko na bylinkách
Ingredience pro recept
| 1 ks | telecí koleno |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 150 g | másla |
| 4 lžíce | olivového oleje |
| 100 g | slaniny |
| petrželka | |
| tymián | |
| rozmarýn | |
| 2 ks | citronů |
| bylinkový vývar | |
| 4 lžíce | medu |
Maso očistíme, omyjeme a ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. V hlubokém pekáči rozpustíme máslo, přidáme olej, kousky slaniny a lehce zpěníme. Vložíme do pekáče maso, přidáme bylinky, šťávu a kůru z citronů a trochu vývaru a pečeme pod pokličkou doměkka. Pečínku pravidelně poléváme výpekem, ke konci pečení potřeme maso nahřátým medem.
Nejen velikonoční pečínka
INGREDIENCE:
- Vepřové nebo jehněčí maso vcelku (např. kýta nebo plec)
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Máslo
- Olej
- Kousky slaniny
- Bylinky (rozmarýn, tymián, oregano)
- Citrónová šťáva a jemně nastrouhaná citronová kůra
- Trocha masového vývaru
- Tekutý med
POSTUP:
1) Maso očistíme, omyjeme a pečlivě ze všech stran osolíme a opepříme.
2) V hlubokém pekáči rozehřejeme máslo, přidáme olej i kousky slaniny a vše krátce zpěníme.
3) Do pekáče vložíme maso, přidáme bylinky, citronovou šťávu, citronovou kůru a podlijeme trochou vývaru.
4) Přiklopíme pokličkou a pečeme při 180–190 °C, dokud maso nezměkne. Během pečení pravidelně poléváme výpekem.
5) Ke konci pečení odkryjeme, potřeme povrch nahřátým medem a necháme dopéct dozlatova.
6) Podáváme s bramborem, kaší, pečenou zeleninou nebo čerstvým chlebem.
TIP:
Med přidávej až nakonec – maso krásně zkaramelizuje a neztmavne příliš brzy.

