Recept na Šoulet s uzeninou
Ingredience pro recept
| 250 g | zeleného hrachu |
| 250 g | ječných krup |
| sádlo | |
| 3 ks | cibule |
| 300 g | uzeniny |
| 1 palička | česneku |
| sůl | |
| 2-3 lžíce | majoránky |
Hrách přes noc namočíme a poté uvaříme doměkka. Namočené kroupy také uvaříme. Na sádle dohněda orestujeme drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou uzeninu (špekáčky) a trochu česneku na plátky,zbytek česneku prolisujeme. Vše smícháme dohromady, osolíme a okořeníme promnutou majoránkou. Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a půl hodiny zapékáme.
Hrachový šoulet s uzeninou
Autor: Nikola Behenská
INGREDIENCE:
- Hrách (suchý, namočený přes noc)
- Kroupy (namočené a uvařené)
- Uzenina (špekáčky nebo jiná kvalitní uzenina, na kostičky)
- Cibule (drobně nakrájená)
- Česnek (část na plátky, část prolisovaná)
- Sádlo
- Sůl
- Majoránka (promnutá v dlaních)
POSTUP:
1) Hrách
Suchý hrách přes noc namočíme.
Druhý den vodu slijeme a hrách uvaříme doměkka.
2) Kroupy
Namočené kroupy uvaříme zvlášť, dokud nezměknou.
3) Restování cibule a uzeniny
Na sádle orestujeme cibuli dozlatova.
Přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a česnek nakrájený na plátky.
Zbytek česneku prolisujeme až na závěr.
4) Smíchání surovin
Do velké mísy dáme uvařený hrách, kroupy, orestovanou cibuli s uzeninou a česnekem.
Osolíme dle chuti a přidáme promnutou majoránku.
Vše důkladně promícháme.
5) Zapékání
Směs přendáme do pekáče.
Pečeme půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C.
6) Podávání
Šoulet podáváme teplý – s okurkou, chlebem nebo jako samostatný vydatný pokrm.
TIPY:
- Přidáním uzeného masa (např. kýta, krkovice) šoulet ještě víc „zesílí“.
- Pokud je směs příliš hustá, lze přidat trochu vývaru.
- Majoránku vždy promnout mezi prsty – zvýrazní aroma.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Jehněčí pečeně
Jehněčí pečeně s hráškem a mrkví jehněčí pečeně, jehněčí maso, pečené jehněčí, hrášek, mrkev, pečeně s zeleninou, česnek, tymián, pečené maso, tradiční recept, domácí jídlo, česká kuchyně, brambory, pečené maso s zeleninou, masové recepty, příloha k masu, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Pikantní klobásky
Grilované pikantní klobásy v marinádě grilované klobásy, pikantní klobásy, klobásy v marinádě, grilování uzenin, klobásy na gril recept, marináda na klobásy, pikantní grilování, uzeniny na grilu, letní grilování recepty, jednoduché grilované recepty, pikantní marináda masová, klobásy s česnekem, klobásy s chilli, grilování chleba a klobásy, české grilovací recepty, rychlé grilovací jídlo, uzen- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Králík s pikantní omáčkou
Pikantní králičí pečínka od paní Nikoly Behenské králičí maso, králičí pečínka, Nikola Behenská, pečený králík, králík na cibuli, králík na česneku, česká kuchyně, domácí recept, pečené maso, slanina, kmín, masox, omáčka z výpeku, tradiční recept, sváteční oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






