Recept na Králík s pikantní omáčkou
Ingredience pro recept
| 20 dkg | slaniny |
| 1 lžička | kmínu |
| 1 palička | česneku |
| 1/8 ks | másla |
| 1 ks | králík |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| mletá paprika | |
| 2 ks | cibule |
| 1 ks | masoxu |
| 1 lžíce | hladké mouky |
Rozškvaříme si slaninu s celým kmínem, před koncem přidáme česnek na plátky a úplně na konec cca osminku másla a necháme už jen volně rozpustit. Maso osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Dáme do pekáčku a zalijeme výpekem ze slaniny. Hodně hustě zasypeme cibulí na půlkolečka. Zakryjeme a do druhého dne necháme v chladu uležet. Druhý den jen podlijeme vodou a přikryté dáme péct. Ke konci odkryjeme aby byla barvička. Když je maso měkké vyndáme ho a do štávy přidáme masox a rozpustíme. Nakonec lehce zaprášíme moukou.
Pikantní králičí pečínka
(Autor: Nikola Behenská)
Ingredience:
-
1 králík (naporcovaný)
-
100 g slaniny (nakrájené na kostičky)
-
1/2 lžičky celého kmínu
-
4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
-
1/8 kostky másla
-
1 lžička sladké papriky
-
Sůl a čerstvě mletý pepř
-
2–3 cibule (nakrájené na půlkolečka)
-
150 ml vody
-
1/2 kostky masoxu
-
1 lžíce hladké mouky
Postup:
-
Základ výpeku:
Na pánvi rozškvař slaninu společně s celým kmínem. Krátce před koncem přidej česnek nakrájený na plátky a nech ho lehce zezlátnout. Nakonec vmíchej máslo a nech ho jen rozpustit, ne přepálit. -
Příprava masa:
Králičí maso osol, opepři a posyp sladkou paprikou. Vlož ho do pekáčku a přelij výpekem ze slaniny a česneku. Hustě zasyp cibulí nakrájenou na půlkolečka, přikryj a nech maso do druhého dne uležet v chladu – maso se krásně nasákne chutěmi. -
Pečení:
Druhý den maso lehce podlij vodou, přikryj poklicí nebo alobalem a peč v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 1,5 hodiny. Ke konci pečení odklop, aby maso získalo zlatavou barvu. -
Omáčka:
Měkké maso vyjmi z pekáče, do výpeku přidej masox a nech ho rozpustit. Poté lehce zapráš moukou, promíchej a krátce povař, aby vznikla hladká omáčka. -
Podávání:
Podávej s bramborovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.
Tip:
Pokud chceš omáčku jemnější, můžeš ji na závěr přecedit a přidat malý kousek másla pro lesk a chuť.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Jehněčí pečeně
Jehněčí pečeně s hráškem a mrkví jehněčí pečeně, jehněčí maso, pečené jehněčí, hrášek, mrkev, pečeně s zeleninou, česnek, tymián, pečené maso, tradiční recept, domácí jídlo, česká kuchyně, brambory, pečené maso s zeleninou, masové recepty, příloha k masu, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Pikantní klobásky
Grilované pikantní klobásy v marinádě grilované klobásy, pikantní klobásy, klobásy v marinádě, grilování uzenin, klobásy na gril recept, marináda na klobásy, pikantní grilování, uzeniny na grilu, letní grilování recepty, jednoduché grilované recepty, pikantní marináda masová, klobásy s česnekem, klobásy s chilli, grilování chleba a klobásy, české grilovací recepty, rychlé grilovací jídlo, uzen- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Šoulet s uzeninou
Hrachový šoulet s uzeninou od Nikoly Behenské hrachový šoulet recept, šoulet s uzeninou, hrachový šoulet s kroupami, tradiční židovský šoulet, český šoulet recept, špekáčky v šouletu, zapékaný hrách s kroupami, Nikola Behenská recepty, hrách a kroupy recept, vydatná česká kuchyně, pokrmy z hrachu, levné jídlo z hrachu, zapékané luštěniny recept, šoulet v troubě, domácí šoulet krok za krokem, kroupy a uzenina, syté zimní jídlo, majoránkový šoulet, staročeské recepty, jednoduché luštěninové jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






