Recept na Řecké kuře
Ingredience pro recept
| 1 ks | kuřete |
| sůl | |
| brambory | |
| 4-5 ks | mrkví |
| 2-3 ks | cibule |
| 1 ks | menší celer |
| 5 stroužků | česneku |
| 3 ks | jablek |
| MARINÁDA | |
| 2-3 ks | citronové šťávy |
| olivový olej | |
| 1 lžíce | plnotučné hořčice |
| 2 lžíce | sójové omáčky |
| 1 lžička | grilovacího koření |
| 1 lžička | sušené bazalky |
Začneme přípravou marinády. Vymačkáme šťávu z citronů a dolijeme zhruba stejné množství oleje. Přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme.
Všechnu zeleninu očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme na čtvrtky nebo osminky. mrkev a cibuli na proužky, celer na plátky. Menší část marinády se necháme na kuře a zbytek promícháme se zeleninou a brambory. Omyté kuře naporcujeme, osolíme a potřeme zbytkem marinády. Zeleninu s marinádou urovnáme do pekáče a posypeme posekaným česnekem. Na povrch rozložíme na osminky pokrájená jabkla a na ně maso. Nepodléváme, zelenina nám pustí vody dost. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200st.C. Pečeme asi 40 minut, pak odkryjeme a necháme kuřátko zezlátnout.
Kuře pečené s bramborem a zeleninou v jednom pekáči
INGREDIENCE:
- Kuře (naporcované)
- Sůl
- Citronová šťáva (z 1–2 citronů)
- Olej (stejné množství jako citronové šťávy)
- Česnek (nasekaný)
- Mrkev (na proužky)
- Brambory (na čtvrtky nebo osminky)
- Cibule (na proužky)
- Celer (na plátky)
- Jablka (na osminky)
- Koření dle chuti (např. paprika, pepř, provensálské koření)
POSTUP:
1) Marináda
Vymačkáme šťávu z citronů a smícháme se stejným množstvím oleje.
Přidáme koření a promícháme.
2) Zelenina
Veškerou zeleninu očistíme.
Brambory nakrájíme na čtvrtky nebo osminky.
Mrkev a cibuli na proužky.
Celer na plátky.
3) Marinování
Menší část marinády si odložíme na potření kuřete.
Zbytek promícháme se zeleninou a brambory.
4) Příprava kuřete
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme.
Potřeme zbytkem marinády.
5) Skládání do pekáče
Zeleninu rovnoměrně rozprostřeme do pekáče.
Posypeme nasekaným česnekem.
Na povrch rozložíme osminky jablek.
Navrch vložíme porce kuřete.
6) Pečení
Nepodléváme – zelenina pustí dostatek tekutiny.
Přikryjeme a pečeme při 200 °C asi 40 minut.
Poté odkryjeme a necháme kuře zezlátnout.
7) Podávání
Podáváme přímo z pekáče jako kompletní jídlo – maso + příloha + zelenina.
TIPY:
- Přidej rozmarýn nebo tymián pro středomořskou vůni.
- Jablka zjemní chuť a lehce nasladí zeleninu.
- Dá se použít i batát, dýně nebo cuketa.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Hanka11. února 2013 ve 10:58Trochu zdlouhavější příprava, než se všechno nakrájí, ale jinak výborné
Podobné recepty
-
Kuře pečené na houbách
-
Kuře na brusinkách
Pečené kuře na zelenině a brusinkách pečené kuře, kuře na zelenině, kuře s brusinkami, pečené maso, kuře na víně, česká kuchyně, domácí recept, rozmarýn, kuře v troubě, karotka, cuketa, paprika, brusinková omáčka, rodinný oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kuřecí stehýnka v citronové marinádě
Smažená stehýnka naložená v marinádě smažená kuřecí stehýnka, kuřecí stehýnka v marinádě, kuřecí maso recepty, citronová marináda kuře, ústřicová omáčka kuře, medová marináda, smažené kuře recept, kuře dozlatova, stehýnka na pánvi, kuřecí maso smažené, kuře s česnekem, kuřecí stehýnka na oleji, kuře s petrželkou, kuře s citrusovou chutí, šťavnatá kuřecí stehýnka, kuře marinované přes noc, kuře v mouce, kuře ve strouhance, rychlé kuřecí recepty, domácí kuřecí pokrmy, křupavé smažené kuře- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová








