Recept na Pečená kližka
Ingredience pro recept
| 3 ks | cibule |
| 1 kg | hovězí kližky |
| sůl | |
| pepř | |
| pikantní hořčice | |
| hovězí vývar | |
| 6 ks | nakládaných okurek |
| hladká mouka |
Cibuli očistíme a osmahneme na oleji. Pak přidáme a z obou stran z prudka opečeme maso, které osolíme, opepříme a potřeme hořticí /dle chuti/, pak zalijeme vývarem, přidáme nakrájené okurky na kolečka a pečeme zakryté do měkka. Až je maso měkké, vyndáme jej z pekáčku, omáčku dle potřeby zředíme vývarem, zaprášíme moukou a krátce povaříme.
Pečená kližka v hořčicové omáčce
(Autor: Romča Langerová)
INGREDIENCE:
- Hovězí kližka (v celku nebo větších porcích)
- Cibule (najemno)
- Olej
- Sůl
- Pepř
- Hořčice (dle chuti – plnotučná, kremžská nebo dijonská)
- Vývar (na podlití)
- Nakládané okurky (na kolečka)
- Hladká mouka (na zahuštění)
POSTUP:
1) Základ
Cibuli očistíme, nakrájíme najemno a na oleji osmahneme dozlatova.
2) Opečení masa
Do cibule vložíme kližku a zprudka ji opečeme z obou stran.
Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí podle chuti.
3) Pečení
Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso alespoň do poloviny ponořené.
Přidáme nakrájené okurky na kolečka.
Pekáč přikryjeme a pečeme při 160–180 °C do měkka (dle velikosti masa 2–3 hodiny).
4) Omáčka
Měkké maso vyjmeme.
Omáčku podle potřeby zředíme vývarem.
Lehce zaprášíme hladkou moukou, promícháme a krátce povaříme, aby zhoustla.
5) Podávání
Kližku nakrájíme a přelijeme hořčicovou omáčkou.
Podáváme s bramborami, rýží, knedlíkem nebo těstovinami.
TIPY:
- Dijonská hořčice dodá pikantnější chuť.
- Okurky přidávají jemnou kyselost – lze přidat i trochu láku.
- Pokud chceš výraznější omáčku, přidej lžíci smetany nebo lžičku medu k vyvážení.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Hovězí v kořeněné hořčici
hovězí maso, pečené hovězí, pikantní hovězí, hořčice, jalovec, nové koření, pečené maso, hovězí pečeně, česká kuchyně, domácí recept, maso na hořčici, omáčka z výpeku, pečené maso v troubě, sváteční oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






