Recept na Mexický guláš
Ingredience pro recept
| 750 g | hovězího masa |
| 2 ks | cibule |
| sůl | |
| pepř | |
| 70 g | rajského protlaku |
| 2 lžíce | mleté sladké papriky |
| 2 lžíce | mleté pálivé papriky |
| 1 kostka | masoxu |
| 200 g | hrášku |
| 4 lžíce | hladké mouky |
| podravka | |
| 100 g | nastrouhaného sýra |
Hovězí maso omyjeme, nakrájíme na kostky, cibuli osmažíme na oleji dohněda, přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Přidáme rajský protlak, sladkou i pálivou papriku, masox, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Do hotového guláše přidáme rozmražený hrášek, směs zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody a necháme deset minut povařit. Nakonec dochutíme guláš solí a Podravkou. Podáváme s dušenou rýží, kterou upravíme doprostřed talíře a posypeme sýrem. Kolem rýže nalijeme guláš tak, aby vznikl dojem mexického sombrera.
Hovězí guláš s hráškem podávaný s rýží
INGREDIENCE:
- Hovězí maso (na kostky)
- Olej
- Cibule (najemno)
- Sůl
- Pepř
- Rajský protlak
- Sladká paprika
- Pálivá paprika
- Masox nebo jiný bujón
- Voda (na podlití)
- Hladká mouka (na zahuštění)
- Studená voda (na rozmíchání mouky)
- Mražený hrášek
- Podravka nebo jiná zeleninová směs koření
- Rýže (na přílohu)
- Sýr (nastrouhaný, na posypání rýže)
POSTUP:
1) Masový základ
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky.
Cibuli osmažíme na oleji dozlatova až dohněda.
Přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran.
2) Dochucení
Přidáme rajský protlak, sladkou i pálivou papriku, masox.
Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
3) Hrášek a zahuštění
Když je maso měkké, přidáme rozmražený hrášek.
Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody.
Vaříme ještě cca 10 minut, aby se chutě spojily a mouka provařila.
4) Dochucení
Dochutíme solí a Podravkou.
5) Podávání s rýží
Rýži uvaříme klasicky. Na talíři ji vytvarujeme doprostřed do kopečku.
Posypeme sýrem.
Kolem rýže nalijeme guláš tak, aby to vzhledově připomínalo mexické sombrero.
TIPY:
- Pro výraznější chuť cibuli smaž déle, až lehce karamelizuje.
- Hrášek nepřevařuj — stačí jen prohřát.
- Sýr může být eidam, gouda nebo parmazán.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Hovězí v kořeněné hořčici
hovězí maso, pečené hovězí, pikantní hovězí, hořčice, jalovec, nové koření, pečené maso, hovězí pečeně, česká kuchyně, domácí recept, maso na hořčici, omáčka z výpeku, pečené maso v troubě, sváteční oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






