Recept na Kuře s majoránkou
Ingredience pro recept
| 1 ks | kuřete |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 2 stroužky | česneku |
| 100 g | anglické slaniny |
| 1 ks | cibule |
| 3-5 lžic | majoránka |
| 250 ml | bílého vína |
| 1 ks | žluté papriky |
| 500 g | rajčat |
Kuře rozkrojíme na 4 části a do kůže vetřeme sůl a pepř. Česnek oloupeme a také jím kuře potřeme. Slaninu nakrájíme na proužky a zlehka opečeme v pekáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, které vložíme na slaninu. Vše zasypeme 2-3 lžícemi majoránky a pak vložíme kuře a nalijeme víno. Pečeme asi 40minut v troubě předehřáté na 220st.C. Jednou nebo dvakrát kuře podlijeme vínem. Mezitím papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na nudličky. Z rajčat odstraníme slupku, rozkrojíme je na čtvrtiny a zbavíme zrníčkek. Nakrájené papriky a rajčata přidáme ke kuřeti a vše dobře promícháme. Mísu dáme zpět do trouby a pečeme vše ještě asi 10-20 minut, aby byla zelenina i kuře hotové. Těsně před podáváním posypeme kuře i zeleninu ještě 1-2 lžící nadrobno nakrájené majoránky.
Majoránku můžeme nahradit oregánem nebo petrželí.
Voňavý kořeněný pokrm s vínem
INGREDIENCE:
- 1 celé kuře (rozkrojené na 4 části)
- Sůl
- Pepř
- Česnek (na potření)
- Slanina (nakrájená na proužky)
- 1 cibule (nakrájená na půlkolečka)
- 2–3 lžíce majoránky
- Bílé víno (na podlití)
- Papriky (na nudličky)
- Rajčata (oloupaná, zbavená zrníček, nakrájená na čtvrtiny)
- Čerstvá majoránka, oregáno nebo petržel (na závěr)
POSTUP:
1) Příprava kuřete
Kuře rozkrojíme na 4 díly. Do kůže vetřeme sůl a pepř. Oloupaným česnekem celé kuře potřeme.
2) Základ v pekáčku
Slaninu nakrájíme na proužky a zlehka opečeme v pekáčku. Přidáme nakrájenou cibuli a zasypeme 2–3 lžícemi majoránky.
3) První pečení s vínem
Na zeleninový základ vložíme kuřecí díly a podlijeme vínem. Pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Během pečení jednou až dvakrát podlijeme vínem.
4) Příprava zeleniny
Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Z rajčat odstraníme slupku, rozkrojíme je na čtvrtiny a zbavíme zrníček.
5) Dopékání
Nakrájené papriky a rajčata přidáme ke kuřeti, vše v pekáčku promícháme a vložíme zpět do trouby. Pečeme dalších 10–20 minut, až je zelenina i maso měkké.
6) Dokončení
Před podáváním pokrm posypeme čerstvou majoránkou. Majoránku lze nahradit oregánem nebo petrželí.
TIPY:
- Pokud chcete výraznější chuť, přidejte trochu sušeného česneku nebo chilli.
- Víno lze nahradit kuřecím vývarem, pokud nechcete alkohol.
- Skvělé přílohy: rýže, pečené brambory, těstoviny nebo čerstvé pečivo.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Kuře pečené na houbách
-
Kuře na brusinkách
Pečené kuře na zelenině a brusinkách pečené kuře, kuře na zelenině, kuře s brusinkami, pečené maso, kuře na víně, česká kuchyně, domácí recept, rozmarýn, kuře v troubě, karotka, cuketa, paprika, brusinková omáčka, rodinný oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kuřecí stehýnka v citronové marinádě
Smažená stehýnka naložená v marinádě smažená kuřecí stehýnka, kuřecí stehýnka v marinádě, kuřecí maso recepty, citronová marináda kuře, ústřicová omáčka kuře, medová marináda, smažené kuře recept, kuře dozlatova, stehýnka na pánvi, kuřecí maso smažené, kuře s česnekem, kuřecí stehýnka na oleji, kuře s petrželkou, kuře s citrusovou chutí, šťavnatá kuřecí stehýnka, kuře marinované přes noc, kuře v mouce, kuře ve strouhance, rychlé kuřecí recepty, domácí kuřecí pokrmy, křupavé smažené kuře- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová









