Recept na Kachna na švestkách
Ingredience pro recept
| 1 ks | kachna |
| sůl | |
| drcený pepř | |
| drcený kmín | |
| 1 ks | jablka |
| 1 hrst | sušených švestek |
| 1 hrst | hrozinek |
| 1 hrst | sušených brusinek |
| 1 lžíce | pomerančové šťávy |
| 1 lžíce | citronové šťávy |
| 1 lžíce | medu |
| 1 špetka | mleté skořice |
| 1 špetka | tymiánu |
Kachnu opláchneme, osušíme, zvenku i zevnitř osolíme, posypeme drceným pepřem a drceným kmínem. Dovnitř kachny vložíme jablko bez jádřince nakrájené na čtvrtky. Vložíme do pekáčku malinko podlijeme vodou a vložíme do více vyhřáté trouby a pečeme 20 minut. Potom snížíme teplotu na cca 200st. C, kachnu podle potřeby podlijeme, zakryjeme poklicí a pečeme asi hodinu. Pak sebereme přebytečný tuk a přidáme sušené ovoce sníchané s pomerančovou a citronovou šťávou, medem, skořicí a tymiánem a dopečeme doměkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a na závěr odkryjeme a opečeme kůžičku dozlatova.
Pečená kachna se švestkami
Ingredience:
-
1 celá kachna (cca 2 kg, očištěná a osušená)
-
1 lžička soli
-
1/2 lžičky drceného pepře
-
1 lžička drceného kmínu
-
1 jablko (bez jádřince, nakrájené na čtvrtky)
-
100 ml vody (na podlití)
-
100 g sušených švestek
-
50 g rozinek
-
1 lžíce medu
-
1 lžička skořice
-
1/2 lžičky tymiánu
-
2 lžíce pomerančové šťávy
-
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
-
Příprava kachny:
Opláchni a osuši kachnu zevnitř i zvenku. Poté ji důkladně osol, posyp drceným pepřem a kmínem. Dovnitř vlož jablko nakrájené na čtvrtky. -
Základní pečení:
Vlož kachnu do pekáčku, mírně podlij vodou a dej do více vyhřáté trouby (220 °C). Peč ji 20 minut, aby se zatáhla. -
Zvolnění teploty:
Poté teplotu sniž na 200 °C, kachnu podle potřeby podlij, zakryj poklicí nebo alobalem a peč asi 1 hodinu. -
Přidání ovoce:
Seber přebytečný tuk z výpeku a přidej směs sušených švestek, rozinek, pomerančové a citronové šťávy, medu, skořice a tymiánu. Dobře promíchej a vlož zpět do trouby. -
Dopečení:
Peč do měkka (ještě cca 45–60 minut). Během pečení kachnu přelévej výpekem. Na závěr odkryj a dopeč, dokud nebude kůžička krásně křupavá a dozlatova. -
Podávání:
Podávej s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, případně s červeným zelím.
Tip:
Pokud chceš výraznější chuť, přidej i pár kapek červeného vína nebo trochu brusinkového džemu do směsi sušeného ovoce.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Kuře pečené na houbách
-
Kuře na brusinkách
Pečené kuře na zelenině a brusinkách pečené kuře, kuře na zelenině, kuře s brusinkami, pečené maso, kuře na víně, česká kuchyně, domácí recept, rozmarýn, kuře v troubě, karotka, cuketa, paprika, brusinková omáčka, rodinný oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kuřecí stehýnka v citronové marinádě
Smažená stehýnka naložená v marinádě smažená kuřecí stehýnka, kuřecí stehýnka v marinádě, kuřecí maso recepty, citronová marináda kuře, ústřicová omáčka kuře, medová marináda, smažené kuře recept, kuře dozlatova, stehýnka na pánvi, kuřecí maso smažené, kuře s česnekem, kuřecí stehýnka na oleji, kuře s petrželkou, kuře s citrusovou chutí, šťavnatá kuřecí stehýnka, kuře marinované přes noc, kuře v mouce, kuře ve strouhance, rychlé kuřecí recepty, domácí kuřecí pokrmy, křupavé smažené kuře- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






