Recept na Švábská roštěná
Ingredience pro recept
| 400-500 g | roštěné |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 60 g | tuku |
| mrkev | |
| celer | |
| petržel | |
| 1 ks | cibule |
| 1 ks | citronu |
| hořčice | |
| 1000 g | brambor |
| hladká mouka | |
| 1 hrnek | smetany |
| kapari nebo olivy |
Plátky roštěné na okrajích nařízneme, zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách prudce opečeme na jedné třetině tuku. Očištěnou zeleninu, nakrájíme na plátky, osmahneme na zbylém tuku a přidáme oloupaný citron, nakrájený na kolečka, z kterých vybereme jadérka. Přidáme hořtici podle vlastní chuti, podlijeme a necháme vařit. Poloměkké maso přendáme do čistého kastrůlku a naskládáme na něj plátky nakrájených syrových brambor. štávu z masa zaprášíme moukou, zasmažíme, zalijeme vodou a smetanou nebo šlehačkou a povaříme. Potom šťávu procedíme na maso, přidáme rozsekané kapary nebo olivy a dusíme do měkka. Podle potřeby dosolíme.
Roštěná s bramborem a zeleninou
INGREDIENCE:
- Hovězí roštěná (plátky)
- Sůl, pepř
- Tuk (olej, sádlo nebo máslo)
- Zelenina dle chuti (mrkev, petržel, celer, pórek – nakrájené na plátky)
- Citron (oloupaný, nakrájený na kolečka bez jadérek)
- Hořčice dle chuti
- Syrové brambory (plátky)
- Hladká mouka
- Voda nebo vývar
- Smetana nebo šlehačka
- Kapary nebo olivy (nasekané)
POSTUP:
1) Příprava masa
Plátky roštěné na okrajích nařízneme, aby se nekroutily.
Zlehka naklepeme, osolíme a opepříme.
2) Opečení masa
Na třetině tuku maso zprudka opečeme po obou stranách.
Když je lehce zatažené, vyjmeme a odložíme stranou.
3) Restování zeleniny
Na zbytku tuku osmahneme plátky očištěné zeleniny.
Přidáme oloupaný citron nakrájený na kolečka (bez jadérek).
Dochutíme hořčicí, podlijeme trochou vody nebo vývaru a krátce povaříme.
4) Složení pokrmu
Poloměkké maso přendáme do čistého kastrolu.
Navrch naskládáme plátky syrových brambor.
5) Omáčka
Výpek ze zeleniny zaprášíme moukou a zasmažíme.
Zalijeme vodou a smetanou nebo šlehačkou.
Povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
Poté šťávu procedíme přes sítko přímo na maso a brambory.
6) Dušení
Přidáme nasekané kapary nebo olivy.
Zakryjeme a dusíme doměkka.
Podle chuti dosolíme.
7) Podávání
Podáváme jako kompletní jídlo – hovězí maso se smetanovo-citronovou omáčkou, brambory a vařenou zeleninou.
TIPY:
- Kapary dodají výraznější chuť, olivy jemnější středomořský tón.
- Pro bohatší omáčku lze část vývaru nahradit bílým vínem.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Karlos se zeleninou
Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






