Recept na Pivní guláš
Ingredience pro recept
| sádlo | |
| 6 ks | cibule |
| 800 g | hovězí kližky |
| 250 ml | piva |
| 100 g | rajského protlaku |
| sůl | |
| pepř | |
| drcený kmín | |
| polohrubá mouka | |
| majoránka |
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmažíme dozlatova najemno nakrájené cibule. Přidáme maso a zprudka osmažíme, přiklopíme pokličkou a dusíme ve vlastní šťávě, dokud se všechna šťáva nevydusí. Pak maso podlijeme pivem a necháme znovu úplně vydusit. Do směsi vmícháme rajčatový protlak, podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Nakonec guláš zahustíme polohrubou moukou rozmíchanou ve vodě, povaříme 15 minut, dochutíme majoránkou a ještě povaříme dalších 5 minut. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
Hovězí guláš s pivem
INGREDIENCE:
- Hovězí maso (na kostky)
- Sádlo
- Cibule (najemno)
- Pivo (světlé, 1 láhev nebo dle potřeby)
- Rajčatový protlak
- Horká voda
- Sůl
- Pepř
- Kmín
- Majoránka
- Polohrubá mouka (na zahuštění)
POSTUP:
1) Maso
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
2) Cibule
Ve větším hrnci rozpustíme sádlo.
Najemno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova.
3) Opečení masa
Přidáme maso a zprudka orestujeme.
Přiklopíme pokličkou a dusíme ve vlastní šťávě, dokud se tekutina úplně nevydusí.
4) Pivo
Když je maso vysmažené na tuku, podlijeme pivem.
Vaříme, dokud se pivo téměř zcela nevydusí – vytvoří tmavší základ.
5) Protlak a voda
Vmícháme rajčatový protlak.
Podlijeme horkou vodou tak, aby bylo maso téměř zakryté.
Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
6) Dušení
Dusíme doměkka – podle druhu masa 1,5 až 2 hodiny.
7) Zahuštění
Vodu rozmícháme s polohrubou moukou a vlijeme do guláše.
Vaříme 15 minut, aby mouka ztratila syrovou chuť.
8) Dochucení
Přidáme majoránku a vaříme ještě 5 minut.
9) Podávání
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
TIPY:
- Pivo vybírej spíše světlé – tmavé dodá sladko-hořkou chuť.
- Pokud chceš chuť zvýraznit, přidej lžičku hořčice nebo uzenou papriku.
- Guláš je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně rozleží.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Karlos se zeleninou
Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






