Recept na Karlos se zeleninou
Ingredience pro recept
| 2 lžíce | sádla |
| 4 ks | cibule |
| 750 g | hovězí kližky |
| sůl | |
| pepř | |
| mletá sladká paprika | |
| 1 ks | masoxu |
| 2 ks | mrkve |
| 1/2 ks | malého celru |
| 2 ks | jarní cibulky |
| 2 lžíce | strouhanky |
| 2 ks | vejce na tvrdo |
| 4 ks | nakládané okurky |
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli do světle hnědé barvy, přidáme kostky masa, okořeníme a necháme zatáhnout ze všech stran. Podlijeme vodou, přidáme masox a za stálého podlévání dusíme doměkka. Očištěnou mrkev a celer nastrouháme najemno a v polovině dušení přidáme k masu. Po chvíli vsypeme do základu kolečka jarní cibulky a šťávu zahustíme strouhankou. Společně dusíme zhruba 10 minut. Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme vejcem a okurkou.
Hovězí guláš se zeleninou
Ingredience:
-
700 g hovězího masa (nejlépe kližka nebo plec, nakrájená na kostky)
-
2 cibule (nakrájené nadrobno)
-
2 lžíce sádla
-
1 lžička sladké papriky
-
1/2 lžičky drceného kmínu
-
1 kostka masoxu nebo 300 ml vývaru
-
1 mrkev (nastrouhaná najemno)
-
1/4 celeru (nastrouhaný najemno)
-
2 jarní cibulky (nakrájené na kolečka)
-
1 lžíce strouhanky (na zahuštění)
-
Sůl, pepř podle chuti
-
500 ml vody (na podlití)
Postup:
-
Základ guláše:
Na sádle osmaž nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova až do světle hnědé barvy. -
Opečení masa:
Přidej na kostky nakrájené hovězí maso, okořeň mletou paprikou, kmínem, osol a opepři. Restuj ze všech stran, dokud se maso nezatáhne a nezezlátne. -
Dušení:
Podlij vodou, přidej masox (nebo vývar) a přikryj pokličkou. Dus na mírném ohni, dokud maso nezměkne – přibližně 1,5–2 hodiny, občas zamíchej a podle potřeby podlévej. -
Zeleninový základ:
V polovině dušení přidej najemno nastrouhanou mrkev a celer. Promíchej a nech společně dusit, aby zelenina guláš zjemnila a dodala mu přirozenou sladkost. -
Zahuštění:
Když je maso téměř měkké, přidej kolečka jarní cibulky a omáčku zahusti strouhankou. Dobře promíchej a nech společně ještě 10 minut dusit. -
Podávání:
Podávej s houskovým knedlíkem, ozdob na kostičky nakrájeným vejcem a kyselou okurkou.
Tip:
Pokud chceš plnější chuť, můžeš do základu přidat lžičku rajského protlaku nebo pár kapek sójové omáčky.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Hovězí v kořeněné hořčici
hovězí maso, pečené hovězí, pikantní hovězí, hořčice, jalovec, nové koření, pečené maso, hovězí pečeně, česká kuchyně, domácí recept, maso na hořčici, omáčka z výpeku, pečené maso v troubě, sváteční oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






