Recept na Hovězí v kořeněné hořčici
Ingredience pro recept
| 1 kelímek | plnotučné hořčice |
| 5 ks | jalovčinek |
| 4 ks | nového koření |
| 2 lžičky | drcený barevný pepř |
| 1 lžička | drceného kmínu |
| 1 větší kus | hovězího zadního masa |
| máslo |
Do hořčice vmícháme rozdrcené jalovčinky a nové koření, pepř a kmín. Omyté a osušené maso vložíme do pekáče, vydatně potřeme ochucenou hořčicí a mírně podlijeme. Vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme. Během pečení dle potřeby podléváme vodou, maso často obracíme spodní stranou nahoru a vždy znovu potřeme ochucenou hořčicí. Na měkké maso rozloříme plátky másla a ještě na chvíli vložíme do vyhřáté trouby, aby se máslo rozpustilo a úplně vpilo do hořčicové krusty na upečeném mase.
Pikantní pečené hovězí maso
Ingredience:
-
800 g hovězího masa (např. kýta nebo plec)
-
2–3 lžíce plnotučné hořčice
-
4 kuličky jalovce (rozdrcené)
-
3 kuličky nového koření (rozdrcené)
-
1 lžička mletého pepře
-
1 lžička kmínu
-
1 lžíce másla (na dokončení)
-
150 ml vody (na podlití)
Postup:
-
Příprava marinády:
V misce smíchej hořčici s rozdrcenými jalovčinkami, novým kořením, pepřem a kmínem. Vznikne aromatická směs, kterou maso získá typickou pikantní chuť. -
Příprava masa:
Omyté a osušené hovězí maso vlož do pekáče a celé ho důkladně potř̌i připravenou hořčicovou směsí. Maso mírně podlij vodou. -
Pečení:
Vlož maso do středně vyhřáté trouby (asi 170–180 °C) a peč ho zvolna do měkka (přibližně 2 hodiny, podle velikosti kusu).
Během pečení maso pravidelně obracej, polévej výpekem nebo trochou vody, a vždy znovu potř̌i zbytkem hořčicové směsi. -
Dokončení:
Jakmile je maso měkké, rozlož na něj plátky másla a dej ho na dalších 10–15 minut do trouby, aby se máslo rozpustilo a vsáklo do hořčicové krusty. -
Podávání:
Podávej s bramborovou kaší, rýží nebo dušenou zeleninou. Výborně se hodí i lehký okurkový salát.
Tip:
Pokud chceš ještě výraznější chuť, přidej do směsi lžičku medu – maso získá jemně pikantně-sladký tón.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Karlos se zeleninou
Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






