Recept na Hovězí líčka na černém pivu
Ingredience pro recept
| 1,5 kg | hovězích líček |
| 1 palička | česneku |
| 1 lžíce | tymiánu |
| sůl | |
| pepř | |
| 2 lžíce | sádla |
| 0,5 kg | cibule |
| cukr | |
| 5 ks | nového koření |
| 10 ks | celého pepře |
| 10 ks | hřebíčku |
| 0,5 l | černého piva |
| 0,5 l | hovězího vývaru |
Hovězí líčka nakrájíme na větší kusy a přes noc naložíme s česnekem a tymiánem. Druhý den je omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a na sádle zprudka necháme zatáhnout. Dáme stranou a cibuli nakrájíme na drobno a na tom samém sádle ji necháme až zhnědne. Pro lepší karamelizaci přidáme trochu cukru, pak líčka k cibuli vrátíme přidáme koření zalijime jednou lahví černého piva a půl litrem hovězího vývaru. Necháme přikryté pomalu vařit 4 hodiny, pak odkryjeme a necháme omáčku zredukovat.
Postup:
-
Marinování masa:
Hovězí líčka očisti, nakrájej na větší kusy a nalož přes noc do směsi česneku a tymiánu. Uchovávej v chladu, aby maso nasáklo aroma. -
Orestování masa:
Druhý den maso opláchni, osuší a osol i opepři. Na sádle je zprudka opeč ze všech stran, aby se zatáhlo a vytvořila se pěkná barva. Poté je dej stranou. -
Základ na omáčku:
Na zbylém sádle orestuj cibuli dozlatova až zhnědnutí. Pro karamelizaci přidej trochu cukru, který zvýrazní chuť i barvu. -
Spojení chutí:
Vrať maso k cibuli, přidej koření, zalij pivem a hovězím vývarem. Promíchej, přikryj pokličkou a nech pomalu dusit. -
Pomalu dušení:
Líčka nech dusit pod pokličkou na mírném ohni asi 4 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké a omáčka zredukovaná. -
Dokončení:
Po dovaření odkryj a nech omáčku zhoustnout přirozeným odpařením tekutiny. -
Podávání:
Podávej s bramborovou kaší, bramborovými plackami nebo čerstvým chlebem.
Tip:
Pokud chceš výraznější chuť, přidej do omáčky lžičku dijonské hořčice nebo trochu povidel – zvýrazní sladkohořkou chuť piva.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Karlos se zeleninou
Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






