Recept na Hovězí guláš pražského fiakristy
Ingredience pro recept
| 4 lžíce | oleje |
| 3 ks | cibule |
| 800 g | hovězí kližky |
| 1 lžička | mleté sladké papriky |
| 1 lžička | mleté pálivé papriky |
| 4 lžíce | rajského protlaku |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| 4 ks | vejce na tvrdo |
| 2 ks | nakládané okurky |
| 8 ks | dietních párků |
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme na ni nakrájené a opláchnuté maso. Pečeme na cibuli tak dlouho až změní barvu. Přidáme obojí mletou papriku, rajčatový protlak, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme pod pokličkou a občas podlejeme a mícháme. Když je maso téměř měkké, vydusíme základ na šťávu, zaprášíme moukou, promícháme a osmažíme. Teprve potom základ zalijeme vodou nebo vývarem a šťávu znovu chvíli povaříme. Před podáváním ozdobíme guláš na kostičky nakrájeným vejce, sladkokyselými okurkami a na troše tuku opečenými párky. Pokrm můžeme podávat a vařenými brambory či s dušenou rýží nebo s různými druhy těstovin.
Hovězí guláš doplněný vejcem, okurkem a párkem
Ingredience:
-
600 g hovězího masa (např. kližka, nakrájená na kostky)
-
2 cibule (nakrájené nadrobno)
-
2 lžíce oleje
-
1 lžička sladké papriky
-
1/2 lžičky pálivé papriky
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
Sůl, pepř podle chuti
-
1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
-
500 ml vody nebo vývaru
-
2 vejce (uvařená natvrdo, nakrájená na kostičky)
-
2 sladkokyselé okurky (nakrájené na kostičky)
-
2 párky (nakrájené a opečené na tuku)
Postup:
-
Základ guláše:
Na oleji zpěň nadrobno nakrájenou cibuli. Přidej na kostky nakrájené a opláchnuté maso a opékej ho, dokud nezmění barvu. -
Dochucení:
Přidej sladkou i pálivou papriku, rajčatový protlak, osol, opepři a podlij vodou. -
Dusení:
Maso dus pod pokličkou do měkka, občas zamíchej a podle potřeby podlij. -
Zahuštění:
Když je maso téměř měkké, vydus šťávu téměř do tuku, zapraž moukou, promíchej a krátce osmaž. Poté zalij vodou nebo vývarem a nech ještě chvíli povařit, aby omáčka zhoustla. -
Dokončení:
Před podáváním ozdob guláš na kostičky nakrájenými vejci, okurkami a opečenými párky. -
Podávání:
Podávej s vařenými brambory, dušenou rýží nebo těstovinami.
Tip:
Pokud chceš bohatší chuť, můžeš do základu přidat trochu hořčice nebo kapku piva.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Karlos se zeleninou
Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






