Recept na Debrecínská hovězí pečeně

přidal(a) Iveta Kotalová
3/5
   ( 6 hlasů)
1 komentář
Obtížnost: 2
Doba přípravy: do 1,5hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Chutné hovězí maso se slaninou a párkem. hovězí maso, hovězí se slaninou, hovězí s párkem, pečené maso, slanina, párky, rajčatový protlak, omáčka, česká kuchyně, tradiční recept, domácí jídlo, pečené maso s omáčkou, dušené maso, masa v omáčce, houskový knedlík, rýže, vaření, jídlo, recept
Debrecínská hovězí pečeně.jpg

Ingredience pro recept

400 ghovězího zadního masa
80 gslaniny
80 gdietních párků
40 goleje
1 kscibule
sůl
mletý černý pepř
20 g hladké mouky
1 lžícerajského protlaku
20 gmásla

Slaninu a párky nakrájíme na proužky. Hovězí maso opláchneme ve studené vodě a osušíme utěrkou. Špičkou nože prořízneme v mase kapsičky a do nich pomocí nože zastrčíme proužky slaniny a párků. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olej a zbytek slaniny zahřejeme v kastrolu na plotně, přidáme cibuli a necháme ji jen zpěnit, aby zůstala světlá. Na zpěněnou cibuli vložíme maso protažené slaninou a párkem, posolíme, opeříme a opečeme po všech stranách. Potom podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí, dáme do předem zahřáté trouby a pečeme. Během pečení maso občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme přes vlákno na porce. Šťávu necháme na plotně vysmahnout, až zůstane jenom tuk, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Zředíme trochou horké vody nebo vývaru z kostí, dobře rozmícháme, přidáme rajčatový protlak, zbytek nakrájených párků a dobře povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky. Hotovou šťávu zjemníme kouskem másla, popřípadě přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, s dušenou rýří nebo vařenými brambory.

 

Chutné hovězí maso se slaninou a párkem

Ingredience:

  • 600 g hovězího masa (např. plec nebo kýta)

  • 100 g slaniny

  • 2 párky

  • 1 cibule

  • 2 lžíce oleje

  • 1 šálek horké vody nebo vývaru z kostí

  • Sůl, pepř

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce rajčatového protlaku

  • 1 kousek másla (na zjemnění)

Postup:

  1. Příprava masa:
    Slaninu a párky nakrájej na tenké proužky. Hovězí maso opláchněte ve studené vodě, osušte utěrkou a na špičce nože prořízni kapsičky. Do těchto kapsiček vlož proužky slaniny a párků.

  2. Restování cibule:
    Cibuli oloupej a nakrájej nadrobno. V kastrolu zahřej olej a zbytek slaniny, přidej cibuli a restuj ji, dokud nezpění a nezůstane světlá.

  3. Opečení masa:
    Na zpěněnou cibuli vlož maso, které bylo protaženo slaninou a párkem. Osol, opepři a opeč maso ze všech stran.

  4. Pečení:
    Podlij šálkem horké vody nebo vývaru z kostí. Přiklop a vlož do předehřáté trouby (180 °C) na cca 1–1,5 hodiny. Během pečení maso občas polévej výpekem a podle potřeby podlévej horkou vodou.

  5. Příprava omáčky:
    Po upečení maso vyjmi a nakrájej přes vlákno na porce. Šťávu z pekáče nechej na plotně redukovat, dokud zůstane jen tuk. Zapraž moukou, dobře opraž a zřeď trochou horké vody nebo vývaru. Přidej rajčatový protlak, zbytek nakrájených párků a vař, dokud se chuť mouky neztratí.

  6. Dokončení:
    Omáčku zjemni máslem a případně ještě dosol.

  7. Podávání:
    Podávej s houskovým knedlíkem, dušenou rýží nebo vařenými brambory.

Tip:
Pokud máš rád pikantní chuť, přidej trochu chilli nebo mleté papriky do omáčky.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář


  • Autor: Jozef25. srpna 2014 ve 10:23
    Jedlá s názvom "debrecínska, debrecínske atd." obsahujú napr. Debrecínske párky, Debrecínsku sunku atd. Vás recept je s obycajnými párkami a teda názov receptu nezodpovedá tradícii a ani pouzitým ingredienciám.

Podobné recepty

  • Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy

     - foto Romča Langerová
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Romča Langerova
  • Karlos se zeleninou

     - Hovězí guláš se zeleninou.jpg
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 2hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Roštěná na zelenině

     - Roštěná na zelenině.jpg
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 2hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!