Recept na Debrecínská hovězí pečeně
Ingredience pro recept
| 400 g | hovězího zadního masa |
| 80 g | slaniny |
| 80 g | dietních párků |
| 40 g | oleje |
| 1 ks | cibule |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 20 g | hladké mouky |
| 1 lžíce | rajského protlaku |
| 20 g | másla |
Slaninu a párky nakrájíme na proužky. Hovězí maso opláchneme ve studené vodě a osušíme utěrkou. Špičkou nože prořízneme v mase kapsičky a do nich pomocí nože zastrčíme proužky slaniny a párků. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olej a zbytek slaniny zahřejeme v kastrolu na plotně, přidáme cibuli a necháme ji jen zpěnit, aby zůstala světlá. Na zpěněnou cibuli vložíme maso protažené slaninou a párkem, posolíme, opeříme a opečeme po všech stranách. Potom podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí, dáme do předem zahřáté trouby a pečeme. Během pečení maso občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme přes vlákno na porce. Šťávu necháme na plotně vysmahnout, až zůstane jenom tuk, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Zředíme trochou horké vody nebo vývaru z kostí, dobře rozmícháme, přidáme rajčatový protlak, zbytek nakrájených párků a dobře povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky. Hotovou šťávu zjemníme kouskem másla, popřípadě přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, s dušenou rýří nebo vařenými brambory.
Chutné hovězí maso se slaninou a párkem
Ingredience:
-
600 g hovězího masa (např. plec nebo kýta)
-
100 g slaniny
-
2 párky
-
1 cibule
-
2 lžíce oleje
-
1 šálek horké vody nebo vývaru z kostí
-
Sůl, pepř
-
1 lžíce hladké mouky
-
1 lžíce rajčatového protlaku
-
1 kousek másla (na zjemnění)
Postup:
-
Příprava masa:
Slaninu a párky nakrájej na tenké proužky. Hovězí maso opláchněte ve studené vodě, osušte utěrkou a na špičce nože prořízni kapsičky. Do těchto kapsiček vlož proužky slaniny a párků. -
Restování cibule:
Cibuli oloupej a nakrájej nadrobno. V kastrolu zahřej olej a zbytek slaniny, přidej cibuli a restuj ji, dokud nezpění a nezůstane světlá. -
Opečení masa:
Na zpěněnou cibuli vlož maso, které bylo protaženo slaninou a párkem. Osol, opepři a opeč maso ze všech stran. -
Pečení:
Podlij šálkem horké vody nebo vývaru z kostí. Přiklop a vlož do předehřáté trouby (180 °C) na cca 1–1,5 hodiny. Během pečení maso občas polévej výpekem a podle potřeby podlévej horkou vodou. -
Příprava omáčky:
Po upečení maso vyjmi a nakrájej přes vlákno na porce. Šťávu z pekáče nechej na plotně redukovat, dokud zůstane jen tuk. Zapraž moukou, dobře opraž a zřeď trochou horké vody nebo vývaru. Přidej rajčatový protlak, zbytek nakrájených párků a vař, dokud se chuť mouky neztratí. -
Dokončení:
Omáčku zjemni máslem a případně ještě dosol. -
Podávání:
Podávej s houskovým knedlíkem, dušenou rýží nebo vařenými brambory.
Tip:
Pokud máš rád pikantní chuť, přidej trochu chilli nebo mleté papriky do omáčky.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Jozef25. srpna 2014 ve 10:23Jedlá s názvom "debrecínska, debrecínske atd." obsahujú napr. Debrecínske párky, Debrecínsku sunku atd. Vás recept je s obycajnými párkami a teda názov receptu nezodpovedá tradícii a ani pouzitým ingredienciám.
Podobné recepty
-
Hovězí ptáček s jemnou chutí kávy
Hovězí maso plněné vejcem, okurkem, klobáskou a slaninou s příchutí kávy. Autor Romča Langerová hovězí maso, plněné hovězí, závitky, ptáčky, vejce natvrdo, klobása, slanina, okurka, hovězí s kávou, maso na víně, Romča Langerová, sojová omáčka, hořčice, česká kuchyně, domácí recept, sváteční jídlo, pečené maso, kávová omáčka, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Romča Langerova
-
Karlos se zeleninou
Hovězí guláš se zeleninou hovězí guláš, guláš se zeleninou, hovězí maso, guláš s mrkví, guláš s celerem, jarní cibulka, česká kuchyně, domácí recept, dušené maso, hovězí kližka, masox, tradiční guláš, guláš s knedlíkem, zeleninový guláš, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Roštěná na zelenině
Chutné hovězí masíčko - roštěná hovězí roštěná recept, dušená roštěná na víně, hovězí maso ve smetanové omáčce, roštěná s omáčkou, jemné hovězí maso, roštěná na másle, hovězí s kořenovou zeleninou, maso dušené dvě hodiny, české hovězí recepty, smetanová omáčka k masu, roštěná s kroketami, domácí hovězí plátky, klasické české maso, hovězí na cibuli a másle, maso ve víně recept, rodinný oběd hovězí, smetanové hovězí maso, hovězí plátky na pánvi, tradiční dušené hovězí, recepty z roštěné- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 2hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






