Recept na Gyros ve smetanové omáčce
Ingredience pro recept
| 750 g | kuřecích prsou | 
| 1/2 sáčku | tekuté marinády Gyros | 
| 3 stroužky | česneku | 
| 1 ks | bílá část pórku | 
| 1 hrst | nasekané petrželky | 
| 190 g | smetany na vaření | 
Maso nakrájíme na širší proužky, promícháme s polovinou tekuté marinády a necháme uležet v chladu 24 hodin. Do pánve dáme pár kapek oleje, na něm opečeme dozlatova rozpůlené stroužky česneku a pak je vyndáme. Vložíme najemno nakrájený pórek, nasekanou hrst petrželové nati, lehce orestujeme a přidáme kuřecí maso naložené v marinádě. Maso zprudka opečeme, podlijeme smetanou, lehce provaříme, až omáčka zhoustne. Podáváme s těstovinami nebo rýží.
Kuřecí naložená prsíčka se smetanovou omáčkou
Ingredience:
- 
600 g kuřecího masa (prsa, nakrájená na širší proužky)
 - 
200 ml tekuté marinády (sojová omáčka, citronová šťáva, med nebo bylinky podle chuti)
 - 
1 lžíce oleje (na opečení)
 - 
2 stroužky česneku (rozpůlené)
 - 
1 pórek (nakrájený nadrobno)
 - 
1 hrst petrželové natě (nasekané)
 - 
200 ml smetany ke šlehání
 - 
Sůl, pepř podle chuti
 
Postup:
- 
Marinování masa:
Kuřecí maso nakrájej na širší proužky, smíchej s polovinou tekuté marinády a nech odpočívat v chladu 24 hodin, aby maso nasáklo všechny chutě. - 
Opečení česneku:
Na pánvi rozehřej pár kapek oleje, přidej rozpůlené stroužky česneku a opeč je dozlatova. Poté je vyndej z pánve. - 
Příprava zeleniny:
Na stejném oleji orestuj na jemno nakrájený pórek a nasekanou petrželovou nať. Restuj asi 2–3 minuty, dokud pórek nezměkne. - 
Restování masa:
Přidej naložené kuřecí maso a zprudka ho opeč, aby získalo pěknou barvu. - 
Příprava omáčky:
Podlij smetanou, promíchej a nech omáčku krátce povařit, dokud nezhoustne. - 
Podávání:
Podávej s těstovinami, rýží nebo čerstvým chlebem. 
Tip:
Pokud chceš omáčku bohatší, přidej do ní kousek másla na zjemnění chuti. Pro pikantnější verzi můžeš přidat špetku chilli nebo pálivé papriky.





