Recept na Kuře na rozmarýnu
Ingredience pro recept
| čerstvý rozmarýn | |
| máslo | |
| sůl | |
| pepř | |
| 1/2 | celeru |
| 10 dkg | slaniny |
| 2 ks | petržele |
| 2 ks | cibule |
| 4 ks | mrkve |
| 8 ks | kuřecích špalíčků |
Postup
Na dno pekáčku si nakrájíme na proužky očištěnou zeleninu. Kuřecí kousky pořádně omyjeme a každý kousek prošpekujeme slaninou a rozložíme na zeleninu. Kuře osolíme, opepříme a poklademe tenkými pásky másla. Vypodložíme větvičkami rozmarýnu, podlijeme vodou.
Pečeme přikryté v troubě na 160 st asi hodinu, pak odkryjeme, poléváme výpekem a dopečeme do zlatova. Podáváme s domácím bramborovým knedlíkem.
Kuřecí maso s nádechem rozmarýnu
(Autor: Romča Langerová)
Ingredience:
-
1 celé kuře (nebo 4 kuřecí stehna či prsa)
-
100 g slaniny (nakrájené na proužky)
-
2 mrkve (nakrájené na proužky)
-
1 petržel nebo kousek celeru (nakrájený na tenké plátky)
-
2 cibule (nakrájené na kolečka)
-
Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
-
40 g másla (nakrájeného na plátky)
-
2–3 větvičky čerstvého rozmarýnu
-
100 ml vody
-
Olej na vymazání pekáče
Postup:
-
Příprava základní vrstvy:
Pekáč lehce vymaž olejem a rozlož na dno proužky očištěné zeleniny – mrkev, cibuli a petržel nebo celer. Zelenina vytvoří základ, na kterém se bude kuře pomalu péct a zároveň pustí chuť do šťávy. -
Příprava masa:
Kuřecí kousky omyj a osuši. Každý kus prošpikuj slaninou (nejlépe pomocí nože nebo špikovací jehly), aby maso zůstalo šťavnaté. Rozlož maso na zeleninu, osol, opepři a poklaď tenkými plátky másla. -
Bylinková vůně:
Mezi maso vlož větvičky čerstvého rozmarýnu a maso lehce podlij vodou. -
Pečení:
Přikryj pekáč poklicí nebo alobalem a peč v troubě předehřáté na 160 °C asi 1 hodinu.
Poté odkryj, maso několikrát přelij výpekem a dopeč dozlatova (ještě cca 20–30 minut). -
Podávání:
Podávej s domácím bramborovým knedlíkem, případně s bramborovou kaší nebo dušenou zeleninou.
Tip:
Pokud chceš výraznější chuť, můžeš přidat pár kapek citronové šťávy nebo špetku tymiánu ke konci pečení.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Kuře pečené na houbách
-
Kuře na brusinkách
Pečené kuře na zelenině a brusinkách pečené kuře, kuře na zelenině, kuře s brusinkami, pečené maso, kuře na víně, česká kuchyně, domácí recept, rozmarýn, kuře v troubě, karotka, cuketa, paprika, brusinková omáčka, rodinný oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kuřecí stehýnka v citronové marinádě
Smažená stehýnka naložená v marinádě smažená kuřecí stehýnka, kuřecí stehýnka v marinádě, kuřecí maso recepty, citronová marináda kuře, ústřicová omáčka kuře, medová marináda, smažené kuře recept, kuře dozlatova, stehýnka na pánvi, kuřecí maso smažené, kuře s česnekem, kuřecí stehýnka na oleji, kuře s petrželkou, kuře s citrusovou chutí, šťavnatá kuřecí stehýnka, kuře marinované přes noc, kuře v mouce, kuře ve strouhance, rychlé kuřecí recepty, domácí kuřecí pokrmy, křupavé smažené kuře- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





