Recept na Kachna na jablkách
Kachnu očistíme, omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř důkladně osolíme. Pak kachnu vložíme do pekáče a mírně posypeme drceným kmínem. Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a vsypeme do pekáče. Omytá jablka pokrájíme na silnější plátky a přidáme k masu, podlijeme vínem a v předejřáté troubě pečeme zhruba 100 minut dozlatova. Běheme pečení poléváme kachnu výpekem, případně vínem nebo vodou.
Servírujeme nejčastěji s dušeným kysaným zelím a knedlíkem.
Pečená kachna - tradiční oběd na Svatého Štěpána (26.12.)
Ingredience:
-
1 celá kachna (očištěná a umytá)
-
Sůl (na důkladné osolení kachny)
-
1 lžička drceného kmínu (na posypání)
-
1 cibule (oloupaná a nakrájená na hrubo)
-
2 jablka (omytá a nakrájená na silnější plátky)
-
200 ml bílého vína (na podlití)
-
Voda (pokud je potřeba podlévat během pečení)
Postup:
-
Příprava kachny:
Kachnu důkladně očisti, omyj a osuši. Zvenku i zevnitř ji důkladně osol. -
Příprava pekáče:
Kachnu vlož do pekáče, posyp drceným kmínem a přidej nakrájenou cibuli. -
Přidání jablek:
Omytá jablka nakrájej na silnější plátky a přidej je k masu do pekáče. -
Podlití a pečení:
Kachnu podlij bílým vínem a vlož do předehřáté trouby. Peč při 180 °C asi 100 minut dozlatova. Během pečení kachnu pravidelně polévej výpekem a podle potřeby podlévej vínem nebo vodou. -
Podávání:
Pečenou kachnu podávej s dušeným kysaným zelím a knedlíkem.
Tip:
Pro křupavou kůrčičku můžeš kachnu na posledních 10 minut pečení zvýšit teplotu na 200 °C.






