Recept na Indické, kuřecí biryani s kešu
Ingredience pro recept
| 4 ks | kuřecích prsou |
| 50 g | másla |
| 300 g | rýže Basmati |
| čerstvý koriandr | |
| 1 ks | cibule |
| 5 lžic | omáčky Madras |
| kuřecí vývar | |
| kousek | skořice |
| 1 ks | bobkového listu |
| 1 hrst | propláchnutých rozinek |
| 2 hrsti | oříšků kešu |
| 2 lžičky | kurkumy |
Postup
Na másle osmahneme cibuli, přidáme bobkový list, koření, omáčku Madras a necháme teplem rozvonět. Pak přidáme kuřecí prsa pokrájená na kostky a opečeme. Přidáme rozinky a kešu, zalejeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme lístky koriandru. Uvařenou rýži vmícháme do pokrmu, nebo podáváme jako přílohu.
Tip na skvělý orientální oběd
(Autor: Romča Langerová)
Ingredience:
-
500 g kuřecích prsou (nakrájených na kostky)
-
1 cibule (nakrájená nadrobno)
-
1 bobkový list
-
1 lžička koření (např. garam masala, kari nebo jiné orientální koření)
-
2 lžíce Madras omáčky (nebo jiná orientální omáčka)
-
100 g rozinek
-
100 g kešu ořechů
-
500 ml kuřecího vývaru
-
Hrst lístků koriandru (nasekaných)
-
200 g rýže (na přílohu)
-
1 lžíce másla (na smažení)
Postup:
-
Příprava základního základu:
Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme bobkový list, koření a Madras omáčku. Necháme vše krátce rozvonět na teple. -
Přidání kuřecího masa:
Přidej nakrájené kuřecí prsa a opeč je ze všech stran, aby se zatáhla a získala barvu. -
Přidání rozinek a kešu:
Do pánve přidej rozinky a kešu ořechy. Promíchej a nech ještě chvíli opékat. -
Dusení:
Podlej vývarem, přiklop a dus asi 10 minut, dokud maso nezměkne a všechny chutě se propojily. -
Dokončení:
Na závěr přidej nasekané lístky koriandru a promíchej. -
Podávání:
Uvařenou rýži vmíchej přímo do pokrmu nebo ji podávej jako přílohu.
Tip:
Pokud chceš pokrm pikantnější, přidej více Madras omáčky nebo chilli papričky.





