Recept na Božské kuře
Ingredience pro recept
| olej | |
| cibule | |
| 4 stroužky | česneku |
| zázvor | |
| 10 dkg | žampionů |
| 1 ks | červené kapie |
| 8 ks | cherry rajčat |
| 1 ks | šlehačky |
| 4 ks | kuřecích prsou |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| bazalka | |
| šalvěj | |
| muškátový květ |
Na pánvi orestujeme na trošce oleje cibuli, na plátky nakrájený česnek a zázvor, dále žampiony, červenou papriku a půlky cherry rajčátek. Pak zalejeme šlehačkou, zamícháme a odstavíme.
Pekáček vymažeme máslem, rozložíme kuře (případně vepřové maso), osolíme, opepříme, přidáme bazalku, šalvěj, muškátový květ. Zalejeme připravenou směsí z pánve, přiklopíme a upečeme do měkka, asi hodinu na 170 st.
Kuře se žampiony a šlehačkou podle Romči Langerové
Ingredience:
-
1 celé kuře nebo 600 g kuřecího/vepřového masa
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
Kousek čerstvého zázvoru (cca 2 cm)
-
200 g čerstvých žampionů
-
1 červená paprika
-
6–8 cherry rajčátek
-
200 ml smetany ke šlehání
-
1 lžíce másla
-
1 lžíce oleje
-
Sůl, pepř
-
Sušená bazalka
-
Šalvěj
-
Špetka muškátového květu
Postup:
-
Základ směsi: Na pánvi rozehřej olej a orestuj najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku a nastrouhaný zázvor.
-
Zelenina: Přidej na plátky nakrájené žampiony, proužky červené papriky a půlky cherry rajčátek. Vše společně restuj pár minut, dokud zelenina nezměkne.
-
Zalití šlehačkou: Zalij smetanou ke šlehání, promíchej a krátce provař. Směs odstav z ohně.
-
Příprava masa: Pekáček vymaž máslem, rozlož kousky kuřete (nebo vepřového masa), osol, opepři a posyp bazalkou, šalvějí a špetkou muškátového květu.
-
Pečení: Maso zalij připravenou směsí ze zeleniny a smetany, přiklop a peč v troubě asi 1 hodinu při 170 °C, dokud maso nezměkne.
-
Dokončení: Před koncem můžeš krátce odkryt a zapéct, aby povrch zezlátl.
Tip:
Podávej s rýží, bramborovou kaší nebo těstovinami. Pro jemnější chuť můžeš přidat lžičku másla do omáčky po upečení.







