Recept na Debrecínská hovězí pečeně
Ingredience pro recept
| 400 g | hovězího zadního masa |
| 80 g | slaniny |
| 80 g | dietních párků |
| 40 g | oleje |
| 1 ks | cibule |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 20 g | hladké mouky |
| 1 lžíce | rajského protlaku |
| 20 g | másla |
Slaninu a párky nakrájíme na proužky. Hovězí maso opláchneme ve studené vodě a osušíme utěrkou. Špičkou nože prořízneme v mase kapsičky a do nich pomocí nože zastrčíme proužky slaniny a párků. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olej a zbytek slaniny zahřejeme v kastrolu na plotně, přidáme cibuli a necháme ji jen zpěnit, aby zůstala světlá. Na zpěněnou cibuli vložíme maso protažené slaninou a párkem, posolíme, opeříme a opečeme po všech stranách. Potom podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí, dáme do předem zahřáté trouby a pečeme. Během pečení maso občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme přes vlákno na porce. Šťávu necháme na plotně vysmahnout, až zůstane jenom tuk, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Zředíme trochou horké vody nebo vývaru z kostí, dobře rozmícháme, přidáme rajčatový protlak, zbytek nakrájených párků a dobře povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky. Hotovou šťávu zjemníme kouskem másla, popřípadě přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, s dušenou rýří nebo vařenými brambory.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Jozef25. srpna 2014 ve 10:23Jedlá s názvom "debrecínska, debrecínske atd." obsahujú napr. Debrecínske párky, Debrecínsku sunku atd. Vás recept je s obycajnými párkami a teda názov receptu nezodpovedá tradícii a ani pouzitým ingredienciám.






