Recept na Palačinky
Ingredience pro recept
| 1 čajová lžička | vanilky |
| 1 1/2 šálku | mléko |
| 1 1/2 šálku | hladké mouky |
| 1/2 lžičky | soli |
| 1/2 lžičky | jedlé sody |
| 2 ks | vejce |
| 2 lžíce | cukru |
| 2 lžíce | prášku do pečiva |
| 2 lžíce | rostlinného oleje |
Jakmile ochutnáte tento recept na palačinky, budete nejspíš souhlasit, že jsou mnohem lepší než ty, které můžete koupit v obchodě. Přidejte do těsta trochu vanilky nebo ovoce (např. zmrazené borůvky jsou vhodné), pokud jej chcete udělat nevšední. Chcete-li, můžete smíchat suché přísady předem a schovat je v lednici či spižírně, abyste je měli připravené, kdyby přišla nečekaná návštěva.
V míse smícháme všechny suché ingredience. Udělejte uprostřed směsí ďolíček a postupně přilívejte mléko a promíchejte jej s moukou. Přidejte dvě vejce a případně vanilku. Dále přidáme olej a šleháme, ale ještě směs necháme lehce hrudkovitou.
Rozehřejeme pánev (pokud není teflonová, bude třeba na ní nejprve rozpustit trochu másla nebo oleje). Jakmile bude pánev horká, nalijeme do ní směs na palačinky. Množství směsi záleží na tom, jak jste šikovní při jejich obracení a na tom, jak tlusté je chcete mít.
Pokud do těsta chcete nasypat nějaké ovoce, nyní je ta správná chvíle.
Když se na palačince začnou tvořit bubliny a je opečená dozlatova, otočte ji na druhou stranu a pokračujte ve smažení, dokud jsou obě strany dozlatova.
Opakujte tento proces, dokud nevyčerpáte celé těsto. Možná bude třeba upravit teplotu pánve, protože se bude postupně více zahřívat. Hotové palačinky nechte stranou na talíři a přikryjte je utěrkou, aby vám nevychladly.
Další recepty včetně náplní najdete na blogu http://palacinky.org/
Domácí palačinky
Suroviny
hladká mouka
cukr
špetka soli
prášek do pečiva
mléko
2 vejce
olej
vanilka (volitelně)
ovoce podle chuti (např. borůvky)
máslo nebo olej na smažení
Postup
-
V míse smícháme všechny suché ingredience – mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
-
Uprostřed směsi vytvoříme důlek a postupně přiléváme mléko, které zapracujeme do mouky.
-
Přidáme vejce a případně vanilku.
-
Nakonec přilijeme olej a směs krátce prošleháme, těsto má zůstat lehce hrudkovité.
-
Rozehřejeme pánev, případně ji potřeme máslem nebo olejem.
-
Na horkou pánev nalijeme těsto na palačinky, množství přizpůsobíme požadované tloušťce.
-
Pokud chceme, nyní můžeme do těsta přidat ovoce.
-
Jakmile se na povrchu začnou tvořit bubliny a palačinka je zespodu dozlatova, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.
-
Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme celé těsto. Podle potřeby upravujeme teplotu pánve.
-
Hotové palačinky ukládáme na talíř a přikryjeme utěrkou, aby zůstaly teplé.
-
Podáváme s marmeládou, ovocem, tvarohem, čokoládou nebo jinou oblíbenou náplní.






