Proč má být kuchař v bílém aneb pracovní oděvy pro gastro

Proč má být kuchař v bílém aneb pracovní oděvy pro gastro
přidal(a) Marek Kotala, 27. Červenc 2022

Gastro průmysl je velkým a specifickým oborem, který zahrnuje nejen procesy od přípravy surovin, jejich zpracování a balení, ale také samotnou přípravu jídel. Protože je v tomto oboru důležité dodržování hygienických standardů a bezpečnosti práce, musí k tomu být uzpůsobeny i pracovní oděvy.

Výrobní prostředí i prostředí kuchyňských provozů představuje pro zaměstnance místo, kde může docházet k řadě úrazů, jako jsou řezné rány, popáleniny, zlomeniny atd. Proto musí zaměstnavatel zajistit veškeré ochranné pomůcky a pracovní gastro oděvy, které jsou pro výkon povolání nezbytné a které mohou tato nebezpečí eliminovat.

Vlastnosti pracovních oděvů pro gastro průmysl

Už se stalo zvykem, že pracovní oděvy do kuchyně mají bílou barvu, na které je dobře patrné jakékoli ušpinění. Díky tomu je možné sledovat a zachovávat hygienu na pracovišti. Protože je čistota prioritou, měly by být oděvy zhotoveny z odolných materiálů, které vydrží i časté praní.

Ideální volbou jsou bavlněné pracovní oděvy, které jsou nejen odolné, ale také pohodlné a příjemné na nošení. Dobrou volbou jsou pracovní kalhoty do pasu APUS MAN, které lze doplnit bílou pracovní košilí nebo tričkem. V profesionálních provozech se pak využívají slušivé blůzy a kuchařské rondony. Ty mohou být opatřeny zakázkově vyšitým logem firmy.

Pracovní kalhotyPracovní kalhoty

Aby nedošlo ke kontaminaci potravin, je vhodné používat i ochranné pomůcky, jako jsou jednorázové čepice nebo síťky na vlasy. Například ochranná jednorázová čepice VAPI, kterou najdete v nabídce obchodu TOMIS CZ, je vyrobena z netkaného polypropylenu, příjemně se nosí a po použití se jednoduše vyhodí. Doplnit ji lze o jednorázové rukávníky chránící předloktí nebo celé paže.

pracovní kalhoty do pasu APUS MANJednorázová čepice

Součástí pracovních oděvů do kuchyně mohou být i pracovní pláště, které se pohodlně oblékají i přes civilní oděvy. Před ušpiněním dobře chrání také pracovní zástěry, které mohou být buď do pasu nebo mohou chránit celou přední část těla.

Samozřejmostí by měla být vhodná pracovní obuv, ideálně s podrážkou odolnou proti podklouznutí. V průmyslových podnicích se uplatňuje obuv opatřená kovovou tužinkou ve špici, která chrání chodidlo před zraněním a okopem. Obuv by měla samozřejmě dobře větrat a měla by být pohodlná. Tipy na vhodnou obuv naleznete zde.

V gastro průmyslu by mělo vždy platit, že pracovní prostředí musí být bezpečné a nemělo by zaměstnance nijak ohrožovat.



Chci ZDE článek / odkaz


Pokud nakupujete v eshopech, určitě využijte slevové kupóny! Na serveru SlevovyKupon.net jich jsou tisíce a zdarma!


Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!