Recept na Majoránka zahradní

přidal(a) Iveta Kotalová
datum: 9. Srpen 2015
5/5
   ( 1 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
majoranka.jpg
Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství

Použití - kuchyně:                                                                                                                                                                                        Drhnutá se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráku. Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.

Použití - léčitelství:                                                                                                                                                 V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a při bolestivých křečích ve střevech. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.

Majoránkový čaj:
Polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme, nesladíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.

Uvolňující koupel:
Připravíme ji z 10 polévkových lžic majoránky, kterou přelijeme dvěma litry horké vody. Necháme 15 minut vylouhovat a přecedíme do koupele.

 


Tady nakupuji potřeby pro vaření


Komentáře

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Bazalka

     - bazalka.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Bazalky jsou stálezelené rostliny nebo keře s aromatickou vůní. Její nať se využívá jak v léčitelství tak k dochucení jídel.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
    Publikováno
    29. Srpen 2015
  • Rebarbora

     - rebarbora.jpg
    Hodnocení receptu je 2.00Hodnocení receptu je 2.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Rebarbora-reveň je statná vytrvalá rostlina s mohutným oddenkem kterého využíváme v léčitelství a velkými šťavnatými dlouze řapíkatými listy které používáme v kuchyni
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
    Publikováno
    29. Srpen 2015
  • Fenykl obecný

     - fenykl.jpg
    Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    9. Srpen 2015
ellen2.jpg
aké patříte mezi dvě třetiny českých žen, které trápí vaginální záněty? Tyto nepříjemné intimní problémy jsou provázeny svěděním, pálením či výtokem nebo bolestmi při pohlavním sty
Číst více
img_34541--mm1600x1200.jpg
Pokud nevíte, co si počít se znuděnými dětmi a chcete prožít hezký den v klidu a bez nervů, mám pro Vás tip na celodenní výlet do dětského zábavního parku Merlin's Kinderwelt.
Číst více


Partneři webu s recepty:

ProdejAuto.eu - soukromá automoto inzerce. Tisíce nabídek z celé ČR.