Recept na Fenykl obecný

přidal(a) Iveta Kotalová
3/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
fenykl.jpg
  • Fenykl obecný - fenykl 1.jpg
Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením.

Použití - kuchyně:                                                                                                                                             Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

Použití - léčitelství:                                                                                                                                                                                      Uvolňuje křeče, pomáhá při plynatosti, nadýmání, má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Podporuje tvorbu mléka u matek. Využívá se při nachlazení a kašli jako čajová směs spolu se šalvějí.

Fenyklový čaj:                                                                                                                                                     1-3 kávové lžičky rozdrcených semen zalijeme horkou vodou a necháme 10-15 minut odstát, poté přecedíme. Slazený medem se používá na nachlazení a kašel, neslazený má pozitivní účinky proti nadýmání a podporuje zažívání. Kojencům a malým dětem dáváme slabší čaj z 1/2 kávové lžičky a 1/8 litru horké vody.

Fenyklové kloktadlo:
Kloktadlo je výborné na zapáchající dech. 1-2g semen přelijeme 100 ml horké vody a připravujeme jako čaj. Vlažným nálevem kloktáme několikrát denně.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Brusinka

     - brusinka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
  • Majoránka zahradní

     - majoranka.jpg
    Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Z celkového počtu 5
    Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Heřmánek pravý

     - heřmánek.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Heřmánek je jednoletá bylina. Sbírá se květ s krátkou stopkou.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta

Chci ZDE článek / odkaz


Pokud nakupujete v eshopech, určitě využijte slevové kupóny! Na serveru SlevovyKupon.net jich jsou tisíce a zdarma!


Potřebujete měřit AAC, VAC, VDC a další? Nejvhodnější digitální osciloskopy k dostání na TME.eu


Vybavení do kuchyně? Co třeba odkapávač na nádobí? A X doplňků, které by neměly chybět v žádné kuchyni.


Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Recepty

Recepty na skvělá jídla, které vám přinášíme na našem webu Jídlo.cz

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!