Recept na Úpický řízek

přidal(a) Iveta Kotalová
datum: 22. Září 2013
5/5
   ( 3 hlasů)
2 komentáře
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1,5hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Úpický řízek

Ingredience pro recept

ŘÍZEK
400 gvepřového masa
sůl
40 ghladké mouky
1-2 ksvejce
2-3 lžícemléka
100 gstrouhanky
olej
ZELÍ
0,5 kgkysaného zelí
kmín
4 lžíceoleje
2 kscibule
0,5 ksbrambory
1 lžíce hladké mouky
cukr
ocet
KNEDLÍK
500 gpolohrubé mouky
2 kshousky
3 dlvlažného mléka
25 gkvasnic
1 lžičkacukru
Vepřový smažený řízek, kysané zelí dušené, houskový knedlík

Vepřový smažený řízek:

Vepřové plátky (kotleta, kýta) opláchneme ve studené vodě, osušíme, naklepeme, posolíme a obalujeme v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Olej rozpálíme v pánvi na plotně, vkládáme do něho obalené řízky a smažíme po obou stranách do červena.

Kysané zelí dušené:

Kysané zelí slijeme (pokud je moc kyselé propláchneme), necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.

Houskový knedlík:

V míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme kvasnice, špetku soli, cukru a promícháme. Těsto nám díky použitým ingrediencím bude lépe kynout. Zpracujeme na vláčné těsto. Mísu vysypeme moukou a uzavřeme. Necháme 30 - 45 minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě části a dáme vařit do osolené vody na 17 minut. Po vyjmutí houskový knedlík propícháme, aby nespadnul.

Na přelití použijeme šťávu-výpek z pečeného vepřového masa.

 




Potěšte dárkem přímo od partnera maminčiných receptů:

Komentáře

Přidat nový komentář


  • Autor: Jana10. března 2018 ve 17:26
    Tento recept dělala moje maminka s tím rozdílem, že smažila řízek z krkovičky a jako přílohu dělala dušené kysané zelí a bramborové malé knedlíčky ( noky).Po uvaření knedlíčku je smíchala s podušeným ochuceným kysaným zelím a usmaženou cibulkou.Bylo to skvělé!!!
  • Autor: Marek29. března 2018 ve 09:02
    Dobrota největší :-)

Podobné recepty

  • Vepřo-knedlo-zelo

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Zlatá česká klasika.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    13. Květen 2012
  • Znojemské plátky

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Znojemské plátky lze připravit z hovězí roštěné, vepřové kýty, kuřecího nebo krůtího masa.
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1,5hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    21. Květen 2012
  • Řízek plněný sýrem

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Plátky masa plněné sýrem a zelenivou
    Obtížnost:
    3
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    9. Září 2012