O guacamole a recept na něj

O guacamole a recept na něj
přidal(a) Marek Kotala, 28. Srpen 2018

 

 

Guacamole patří mezi nejklasičtější, nejznámější a nejpopulárnější jídla mexické kuchyně. Jeho příprava je velice jednoduchá a nevyžaduje prakticky žádné kuchařské zkušenosti. Jedná se tedy o způsob, jak může i vařením téměř nepolíbená osoba vyčarovat velice chutný pokrm.

 

I v rámci „klasické úpravyexistuje několik variant, co do použitých surovin. Ty jsou však ve své podstatě stejně velmi podobné (někdy se kupříkladu řeší, zda použít limetku, nebo citron), a tak se nedá mluvit o nějakých zásadních dilematech.

 

Navzdory všemu výše i níže zmíněnému je třeba říci, že by zdánlivá jednoduchost neměla vést k naprosté laxnosti při přípravě. Stačí relativní maličkost a z lahodného jídla je značně průměrné.  S ohledem na to si dovolíme zdůraznit dvě nejdůležitějšídoporučení.

 

1. Před podáváním pokrm vždy ochutnejte a případně dochuťte, je-li to třeba.

2. Připravujte guacamole bezprostředně před tím, než ho budete jíst. Vězte, že až vám začne hnědnout, nikdo už si ho nebude chtít dát.

 

Používané ingredience

Pomazánka guacamole se tradičně připravuje rozmačkáním avokád se solí v hmoždíři zvaném molcajete (stejně dobře však poslouží i obyčejná vidlička). Následně jsou přidávány ingredience jako rajčata, koriandr, česnek, cibule, čerstvě vymačkaná citronová/limetková šťáva, papričky jalapeño a chilli, nebo kajenský pepř. V méně tradičních, či vyloženě netradičních úpravách se objevují i další všemožné ingredience, kterým obvykle kraluje zakysaná smetana.

 

Složení a výživové hodnoty

Hlavní a nejpodstatnější surovinou tohoto jídla je pochopitelně avokádo a od toho se odvíjí i typ a množství obsažených výživových hodnot. Mezi ty nejdůležitější patří řada zdravých tuků a fytosterolů (kupříkladu beto-sitosterol), vláknina, vitamín K, vitamín E, několik vitamínů skupiny B, draslík a též karotenoidy, jako je lutein, zeaxanthin, či beta-karoten.

 

Pozor na oxidaci

Vzhledem k tomu, že avokádová dužina obsahuje enzym zvaný polyfenoloxidáza, je třeba dávat pozor na oxidaci. K té v tomto případě dojde při kontaktu avokádové dužiny se vzduchem během enzymatické reakce. Ta má za následek zhnědnutí (zjednodušeně řečeno).  Ze zdravotního hlediska se nejedná o nic závadného, ale vzhled guacamole se tak stane s prominutím nechutným. Rychlost procesu oxidace zpomaluje citronová, respektive limetková šťáva, ale ani ta neumí zázraky. Rada je tedy prostá. Guacamole připravujte vždy bezprostředně před tím, než má být konzumováno a nikdy ho nepřipravujte dopředu.

 

Recept na guacamole

A nyní už si představíme jeden recept, který se řadí mezi ty klasické úpravy tohoto jídla.

 

Co budete potřebovat?

Jedno kůry a pecky zbavené avokádo, jedno menší rajče nasekané na kousky, jednu polévkovou lžíci nadrobno nakrájené červené cibule, půl nasekané čerstvé papričky jalapeño, čerstvě vymačkanou šťávu z půl limety, jednu až dvě špetky soli, čtvrt utřeného stroužku česneku a jednu polévkovou lžíci čerstvě nasekaných koriandrových listů.

 

Poznámka: Uvedené množství surovin odpovídá přibližně jedné porci. V případě potřeby tedy uvedená množství vynásobte počtem konzumentů.


Jak postupovat?

Do hlubokého talíře, nebo mísy dejte dužinu z avokáda a zasypte ji solí. Vezměte si vidličku a pomocí ní avokádo rozšťouchejte, a to tak, aby tam zůstaly nějaké menší nerozmačkané kusy. Pak přidejte veškeré ostatní ingredience a vše důkladně zamíchejte. Ochutnejte, abyste zjistili, zda není potřeba pokrm ještě dochutit. Pokud je vše v pořádku, pak guacamole ihned podávejte a konzumujte. Dobrou chuť!



Chci ZDE článek / odkaz


Pokud nakupujete v eshopech, určitě využijte slevové kupóny! Na serveru SlevovyKupon.net jich jsou tisíce a zdarma!


Potřebujete měřit AAC, VAC, VDC a další? Nejvhodnější digitální osciloskopy k dostání na TME.eu


Vybavení do kuchyně? Co třeba odkapávač na nádobí? A X doplňků, které by neměly chybět v žádné kuchyni.


Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Recepty

Recepty na skvělá jídla, které vám přinášíme na našem webu Jídlo.cz

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!